Een vereeuwigde wens: ontdek hoe je een paardenbloem voor altijd kunt bewaren

door Natasja

12 Juli 2021

Een vereeuwigde wens: ontdek hoe je een paardenbloem voor altijd kunt bewaren
Advertisement

Wie heeft er nog nooit een paardenbloem geplukt om de zaadjes weg te blazen? Deze vormen in feite een bol van witte pluisjes, klaar om zich los te maken van de stengel bij het eerste zuchtje wind.... Of bij het eerste blazen van iemand die, door ze zo weg te blazen, een geheime wens uitspreekt in de hoop dat die in vervulling gaat.

Met zijn bolvormige en witte vorm is de vruchtzetting van de paardenbloem onmiskenbaar en roept hij jeugdherinneringen op, hij heeft iets magisch en wie erdoor geïntrigeerd is, zou misschien het idee kunnen waarderen om er voor altijd een te bewaren, om deze kortstondige vorm te vereeuwigen.

 

Advertisement
kuhnmi/Flickr

kuhnmi/Flickr

Om dit te doen, heb je nodig:

 •     Een paardenbloem (of liever vruchtzetting) met de hele vruchtbol nog stevig verankerd aan de stengel. Niet een die al uit elkaar valt bij het eerste zuchtje wind, maar een die nog maar net gevormd is.
 • Epoxyhars of giethars
 • Siliconen vormpjes die een bol vormen
 • Houten stokjes (platte, zoals die voor waterijsjes worden gebruikt)

Advertisement
Tutorial via CraftKlatch/Youtube

Tutorial via CraftKlatch/Youtube

 1. Bereid de hars volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng het in een maatbeker
 2. Plaats de siliconenvorm zo dat hij stabiel staat en giet de hars erin, vul hem tot 3/4
 3. Dompel de paardenbloem langzaam in het hars terwijl het nog vloeibaar is, waarbij je probeert het niet te snel te duwen om de rangschikking van de verschillende witte pluisjes niet te veel te veranderen. Wanneer het op het juiste punt in de hars hangt, voegt je er - indien nodig - hars aan toe, zodat de hele bol met pluisjes goed is ondergedompeld en door de hars zelf is bedekt.
 4. Gebruik de stokjes die op de randen van het vormpje rusten, zodat ze de stengel van de paardenbloem rechtop houden.
 5. Wacht tot de hars een beetje begint uit te harden en snij de stengel weg, zodat de infructescence in de hars zelf niet wordt verplaatst.
 6. Voeg meer hars toe, zodat de bodem van het werk glad is en zonder enige ruwheid.
 7. Wacht tot 18 uur tot de hars volledig droog en uitgehard is, haal dan de harsbol uit het vormpje: nu kunt je hem polijsten.

Pinterest

Pinterest

Dit is het resultaat met een transparante hars: echt heel erg mooi. Stel je voor wat voor fantastische decoraties met andere bolvormige bloemen, of met gebruik van lichte kleurstoffen geschikt voor hars, gemaakt kunnen worden!

Advertisement