Hoe vaak moet je de voorwerpen die je elke dag in huis gebruikt, vervangen?

door Natasja

31 Mei 2021

Hoe vaak moet je de voorwerpen die je elke dag in huis gebruikt, vervangen?
Advertisement

Elke dag gebruik je een aantal voorwerpen die je op een bepaald moment weg moet gooien, en soms doe je dat te laat, soms weet je niet dat je ze nog lang zou kunnen gebruiken als je er maar op de juiste manier voor zou zorgen.

Als algemene regel geldt dat alles wat met je lichaam in aanraking komt vaak moet worden schoongemaakt en ontsmet, of, als het om schoonheidsproducten gaat, dat je die slechts binnen een bepaalde periode mag gebruiken voordat je ze weggooit, ook als ze nog niet op zijn. Het is dan ook de moeite waard te weten wanneer je de vele dingen die je dagelijks gebruikt, weg moet gooien.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

 • Scheermesjes: scheermesjes zijn niet veel meer dan wegwerpartikelen. Je kunt ze hoogstens 3 tot 10 keer gebruiken, tenzij je ziet dat het mesje al zijn scherpte heeft verloren, in dat geval moeten ze gelijk worden weggegooid.
 • Make-up sponsjes: als je ze niet goed verzorgt, moeten ze na 3 maanden worden weggegooid. Als je ze niet vaak gebruikt, kun je ze wat langer bewaren. Om de levensduur te verlengen, moeten ze na elk gebruik worden gewassen en op een geventileerde plaats drogen om schimmelvorming te voorkomen. In alle andere gevallen kunnen ze huidirritatie veroorzaken.
 • Cacaoboter: als er zonnefilters in zitten, kunnen ze niet langer dan een jaar worden gebruikt. In andere gevallen, als de verpakkingen intact blijven en telkens goed gesloten zijn, en vooral niet anders ruiken dan gewoonlijk, kun je ze nog langer gebruiken. Raadpleeg bij twijfel echter de aanwijzingen op de verpakking.
 • Crèmeproducten: alles wat in potjes zit waarin je je vingers doopt, moet binnen zes maanden worden gebruikt, anders veroorzaakt het contact met de huid en de buitenlucht de ontwikkeling van bacteriën die schadelijk kunnen zijn. Zit het product daarentegen in tubes of flessen met een dispenser, dan kun je ze langer gebruiken (het is altijd beter ze op een koele, donkere en geventileerde plaats te bewaren of in ieder geval niet bloot te stellen aan direct zonlicht).
 • Deodorant: voordat ze worden geopend, zijn ze ook 1 jaar of zelfs 3 jaar houdbaar (als ze niet aan warmtebronnen worden blootgesteld), maar over het algemeen is het beter ze binnen 6-12 maanden te gebruiken.

 

 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

 • Microvezeldoeken: ze zijn bestand tegen alle schoonmaakmiddelen en je hoeft ze alleen maar te wassen met bleekmiddel (of andere middelen die ze kunnen ontsmetten en al het vuil en de bacteriën kunnen verwijderen) en je kunt ze vervolgens lang gebruiken: ze kunnen 500 keer worden gewassen.
 • Rubber handschoenen: als ze na elk gebruik gewassen en gedroogd worden, kunnen latex handschoenen 3 jaar meegaan, nitril handschoenen 5 jaar.
 • Snijmessen: het is beter om de rechte messen die in de keuken worden gebruikt om fruit en groenten te schillen en te snijden, om de 2 jaar te vervangen.
 • Siliconen of rubberen keukenspatels: aangezien dit keukengerei wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen, raken ze na verloop van tijd versleten, vertonen krassen en barsten en beginnen misschien een beetje te schilferen of hun werkzaamheid te verliezen. Als dat gebeurt, is het het beste om ze te vervangen. Anders moet je ze ongeveer om de twee jaar vervangen.
 • Afwasborstel: ook deze moet goed worden ontsmet, maar zodra hij versleten is, moet hij worden vervangen. Over het algemeen is het het beste om dit elke 6 maanden te doen.
Vegan Feast Catering/Flickr

Vegan Feast Catering/Flickr

 • Badmatten: ze zijn altijd vochtig en niet iedereen neemt de moeite om ze te laten drogen wanneer ze niet worden gebruikt. Vooral de matten met rubberen onderkant worden een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Vervang ze vaak, was ze en droog ze in de open lucht of in de zon. Vervang ze ongeveer om de twee jaar.
 • Brilmonturen: kunststofmonturen kunnen na verloop van tijd beschadigd raken, met barsten en krassen of schroefjes die losraken. Verzorg en repareer ze zo goed mogelijk, vergeet niet ze schoon te maken (ze komen voortdurend in contact met huidvet), en overweeg ze misschien om de 2 of 3 jaar te vervangen.
 • Pleisters: de pleisters die je op wonden doet zijn, wanneer zij nog in hun verpakking zitten, 5 jaar houdbaar. Na die periode verliezen ze echter de antiseptische eigenschappen.
 • Powerbank: ze worden meestal gekalibreerd voor 500 oplaadbeurten, dus we gaan uit van een levensduur van hoogstens ongeveer 3 jaar. Daarna beginnen ze hun doeltreffendheid te verliezen, en zodra je merkt dat ze opgezwollen zijn, moet je ze in elk geval onmiddellijk op de juiste manier verwijderen.
 • Tubes lijm: de lijmsticks die op school en voor veel knutselwerkjes worden gebruikt, werken, eenmaal geopend, ongeveer een paar jaar, en verliezen dan hun fundamentele vermogen om te lijmen.

Houd de producten die je in huis hebt in de gaten en zorg ervoor dat je ze gebruikt voordat het te laat is!

 

 

Advertisement