Alle trucs die je moet weten om in huis mooie anthurium planten te kweken

door Natasja

09 Juli 2021

Alle trucs die je moet weten om in huis mooie anthurium planten te kweken
Advertisement

Anthuriums behoren tot de meest geliefde en wijdverbreide kamerplanten: ze zijn vrij gemakkelijk te kweken als je maar voor de juiste vochtigheid en temperatuur zorgt, en ze hebben werkelijk prachtige bladeren en bloemen, die je onmiddellijk aan exotische plaatsen doen denken.

Wat ze echt aantrekkelijk maakt, zijn de bloeiwijzen, die in twee delen zijn verdeeld: het ene, het schutblad, dat een soort gekleurd blad (meestal rood of wit), glanzend en vlezig, is dat een stamper (bloeikolf) omringt, die de echte bloeiwijze is, met tweeslachtige en sessiele bloemen. De bladeren zijn glanzend en wasachtig, intens groen, en over het geheel ziet de plant er zeer elegant en mooi uit. Als je wilt ontdekken hoe je hem kunt kweken, lees dan verder.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het zijn tropische planten, die dus een vochtige omgeving, hoge temperaturen en een lichte, voedselrijke bodem nodig hebben. Ze lijden onder plotse temperatuurschommelingen, en verkiezen lichte schaduw, ver van tocht.

Blootstelling en bloeiwijze

Ze hebben diffuus maar geen direct licht nodig, dus zet ze niet op vensterbanken die op het zuiden zijn gericht, maar geef de voorkeur aan lichte hoekjes, dicht bij het raam maar niet waar de zonnestralen op schijnen  door het glas nog meer geconcentreerd). Ook teveel schaduw is niet goed, omdat je ze dan niet ziet bloeien en ze minder krachtig zullen opgroeien. Ook buiten, is het beter als ze bedekt zijn door het gebladerte van een andere plant, en niet blootgesteld aan teveel zon.

 In huis bloeien ze meestal één keer per jaar, maar wie in staat is de ideale omstandigheden voor de vegetatie te scheppen (constante temperatuur rond 21/27°C, en een vochtigheidsgraad rond de 70%), ziet ze het hele jaar door bloeien, en kunnen zelfs het punt bereiken waarop ze vrucht dragen.

Soms zijn hun bloemen zo zwaar dat ze de stengels buigen, zodat het raadzaam is ze te ondersteunen met stokken en steunen. De bladeren daarentegen worden in huis met stof bedekt, zodat je ze met een schone, zachte en vochtige doek moet afstoffen. Gebruik nooit poetsmiddelen, die "verstikken" de bladeren.

Irrigatie

Om een gunstige habitat voor deze tropische planten te creëren, vooral wanneer in de winter de verwarming de lucht uitdroogt, moet voor de juiste luchtvochtigheid worden gezorgd: besproei de planten regelmatig met een vernevelaar vol gedemineraliseerd water, op het gebladerte. In de zomer daarentegen moet je overvloedig water geven, maar op de grond en niet op de bladeren. Je moet water geven wanneer de grond op het punt staat uit te drogen en niet eerder, om stagnatie te voorkomen en de grond op het juiste punt vochtig te houden. Om je te helpen kun je geëxpandeerde klei in de schotel doen, die het water vasthoudt zonder dat het in contact komt met de wortels, maar ervoor zorgt dat het als waterdamp de bladeren bereikt. Grind is ook prima. Bovendien kun je de wortels beschermen met mos om ze een beetje vochtig te houden. Het zou ideaal zijn regenwater te gebruiken en geen leidingwater, vooral als het erg hard is.

Bodem

Ongeveer om de twee jaar, aan het begin van de lente, moeten de planten worden verpot, en de grond moet worden samengesteld uit 3 delen turf en 1 deel gehakseld sphagnum mos, gemengd met stukjes houtskool. Vergroot de pot nooit te veel, en geef sowieso de voorkeur aan lichtzure grond. Bedek de grond met mos om de oppervlaktewortels vochtig te houden.

De grond moet luchtig en niet te compact zijn, om een goede drainage te garanderen en schimmel en meeldauw tussen de wortels te voorkomen.

Temperaturen

Het ideaal is niet onder de 15° te gaan, en te zorgen voor ten minste 16-18° in de winter en 21-27°C in de zomer. Van juni tot september kun je ze buiten houden, maar wanneer de avonden en de nachten erg koud beginnen te worden, met opmerkelijke temperatuurschommelingen, haal ze weer naar binnen.

Bemesten

In het voorjaar en de zomer kun je vloeibare meststoffen gebruiken, de rest van het jaar hoef je niets te doen. Besmet in ieder geval altijd maar een beetje: als je een goede potgrond hebt en om de twee jaar van pot verwisselt, zou te veel bemesten contraproductief zijn, dus verlaag de op de verpakkingen aangegeven hoeveelheden. De meststoffen moeten gebaseerd zijn op stikstof, fosfor en kalium en verrijkt met ijzer, koper, zink, mangaan, borium en molybdeen.

Ziekten

De meest voorkomende vijand is de schildluis: als je witte draden onder de bladeren of kleine diertjes op de kruispunten ziet, verwijder ze dan met de hand met katoen en alcohol. Er zijn ook zeer kleine insecten die de bladeren aanvreten en vervormen, namelijk tripsen. Er zijn speciale vallen, gemaakt van in lijm gedrenkte blauwe vangplaten, die tussen de bladeren worden geplaatst, die ze aantrekken en vangen.

Veel plezier!

Advertisement