Nog nooit waren vloeren zo schoon met deze doe-het-zelf methoden die perfect zijn voor alle soorten materiaal

door Natasja

02 Juli 2021

Nog nooit waren vloeren zo schoon met deze doe-het-zelf methoden die perfect zijn voor alle soorten materiaal
Advertisement

De vloer schoon en glanzend te zien is een grote voldoening na het zwoegen, en het is fijn om je in een omgeving te begeven die aangenaam schoon ruikt. Iedereen koopt zo zijn favoriete producten om de verschillende kamers van het huis schoon te maken, maar ook met een product dat thuis wordt bereid met gewone ingredi├źnten en goedkoop is, kun je geweldige resultaten bereiken.

Het is belangrijk rekening te houden met het materiaal waarvan de vloeren zijn gemaakt, aangezien sommige zeker kwetsbaarder zullen zijn dan andere. Alvorens tot een grondige schoonmaak over te gaan, moet het oppervlak goed worden voorbereid, waarbij elk voorwerp of meubelstuk dat in de weg staat, moet worden verwijderd en vooral goed moet worden geveegd of gestofzuigd.

Advertisement
Creativo

Creativo

Keramische of gres tegels

  •     Vul een emmer met drie liter water en giet er 4 lepels alcohol, 1 lepel Marseillezeep (of vloeibare zeep) en 4 lepels azijn in.
  • Of vul een oude afwasmiddelfles met 3/4 deel water, voeg 90 gram baking soda, 20 ml ethylalcohol en een lepel afwasmiddel toe. Sluit de dop en schud goed. Je kunt het puur of verdund in water gebruiken.


Gebakken tegels

Giet in een emmer kokend water een glas witte wijnazijn (of appelazijn, die een delicatere geur heeft) en een paar druppels afwasmiddel (je kunt ook Marseillezeep gebruiken). Voeg dan een paar druppels essentiële olie naar smaak toe. Vergeet niet onmiddellijk te drogen om kringen te vermijden, en geef de voorkeur aan zwabbers of microvezeldoeken.

Parket, hout, bamboe

Op alle houten vloeren moet je alleen zeep en water gebruiken als ze erg vuil zijn, en altijd zonder te overdrijven. Soms is het veel beter om een stofzuiger te gebruiken met een hulpstuk dat geschikt is voor dit soort oppervlak, of om dweilen of doeken te gebruiken (van katoen, microvezel of zuivere katoenen spons), die zijn ontworpen om houten vloeren op een delicate manier schoon te maken, stof te verwijderen en moeten worden gebruikt met producten die speciaal voor parket zijn ontworpen.

  •     Als je echter een zelfgemaakt product wilt gebruiken, kun je azijn gebruiken, waarbij je 100 ml verdunt in 3,5 liter warm water.
  • Of, wederom een oude lege wasmiddelfles recyclen, meng 1,5 liter water, 2 lepels baking soda en 1 lepel Marseillezeep in vlokken.


Het is altijd beter om deze oplossingen eerst uit te proberen op een klein gedeelte van de vloer dat uit het zicht ligt, en in ieder geval de dwijl goed uit te wringen voordat je hem gebruikt.

Marmer en graniet

  •     Voor deze kostbare vloeren kun je 3 liter water, 1 eetlepel Marseillezeep, 3 eetlepels baking soda en 10 eetlepels ethylalcohol gebruiken.
  • Als het oppervlak alleen moet worden gepolijst, is een mengsel van warn water en (een beetje, een lepel is goed) baking soda genoeg, dat met een goed uitgewrongen zachte doek op de oppervlakken wordt aangebracht.

Veel succes!

 

Advertisement