Kleigrond in de tuin? Ontdek welke planten je het beste kunt kiezen en hoe je ze moet verzorgen

door Natasja

10 Juni 2021

Kleigrond in de tuin? Ontdek welke planten je het beste kunt kiezen en hoe je ze moet verzorgen
Advertisement

In het algemeen hebben planten goed gedraineerde bodems nodig, bodems waarin geen waterstagnatie optreedt die schadelijk is voor de wortels. Er zijn echter een aantal planten, struiken en bomen die, met de nodige verzorging, ook in dit soort grond goed kunnen groeien.

Een kleigrond heeft een structuur die bestaat uit zeer dunne materialen, die de neiging hebben te verdichten, zodat het niet gemakkelijk water en lucht doorlaat, en daarom wordt hij als "zwaar" en slecht drainerend omschreven. Hierdoor ontstaan zone's waar het water lange tijd stilstaat voordat het door de andere lagen wordt gefilterd, wat de groei van planten vertraagt of hun wortels doet rotten.

Het zijn ook bodems die moeilijker te graven en te bewerken zijn, in de zomer kunnen ze echt hard worden en in de winter modderig. Dit betekent echter niet dat ze onherbergzaam zijn voor alle planten. Na verloop van tijd kunnen ze worden verbeterd, vooral als je diep graaft en het substraat lichter maakt door er grover organisch materiaal in te mengen (compost, bladmulch, grofkorrelig grind/zand of gecomposteerde schors (het is beter om niet teveel schors te gebruiken). Hier zijn enkele planten die goed kunnen groeien in dit soort grond.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Hortensia's: ze houden van water en een kleigrond helpt hen om "koeler" te blijven. Ze moeten in de halfschaduw staan, en kunnen bloeiwijzen en ook bladeren van verschillende vormen en kleuren hebben, afhankelijk van de familie waartoe ze behoren.
  • Buddleia: ze geven pluimvormige bloemen van de lente tot de zomer, en behoren tot de planten die het meest geliefd zijn bij bijen en bloemen. Er zijn verschillende soorten en in de meeste gevallen zijn ze zeer resistent en langlevend.
  • Kweepeer: als je van planten houdt die bessen produceren, is deze struik iets voor jou. Ze kunnen bladverliezend of wintergroen zijn, en bedekt zich met bloemen en vervolgens met rode vruchten die de plant gedurende een zeer lange tijd rijkelijk versieren 
Advertisement
geograph.org.uk

geograph.org.uk

Onder de kleine bodembedekkers, daarentegen, zou je kunnen kiezen uit:

  • Bergenia (schoenlappersplant): zeer winterhard en geschikt voor plaatsen in de halfschaduw, geeft grote groene bladeren en vervolgens werkelijk prachtige bloeiwijzen, die bij sommige meer gewilde cultivars sterk in vorm en kleur kunnen verschillen.
  • Persicaria (duizendknoop): dit is een geslacht dat verscheidene soorten omvat, die zich alle zeer gul zelfstandig voortplanten en snel de gedeeltes van de tuin bedekken waarin zij worden geplant. Deze bodembedekkende plant, ook bekend onder de naam Polygonum, is rijkelijk bedeeld en heeft altijd prachtige bloemen en bladeren.
  • Vinca: ook bekend als maagdenpalm, zowel de V. Major en V. Minor zijn planten die de grond kunnen bedekken of muren beklimmen. Ze zijn dan ook prachtig in bloembedden, hangend uit potten of vanaf muurtjes en langs schuttingen. Je vindt ze ook tussen struikgewas en in loofbos, en ze bestaan ook met witte of roze bloemen.

Wat betreft de bomen kun je dus kiezen voor een esdoorn (met name acer japonicum of palmatum), een elegante berk, een magische meidoorn of een goudenregen met tijdloze charme.

Veel plezier met tuinieren!

 

Advertisement