Gele kringen in de oksels van overhemden en t-shirts? We onthullen een aantal doe-het-zelf trucjes om ze te verwijderen

door Natasja

16 Mei 2021

Gele kringen in de oksels van overhemden en t-shirts? We onthullen een aantal doe-het-zelf trucjes om ze te verwijderen
Advertisement

Iedereen heeft wel een voorraad witte t-shirts, blouses of overhemden voor veel verschillende gelegenheden: werk, sport, dagelijkse of speciale gelegenheden, witte kleding ontbreekt in geen enkele garderobe, en helaas zijn het ook die kledingstukken waarop vlekken het duidelijkst zichtbaar zijn. Een mooi overhemd dat van die vervelende gelige kringen onder de oksels vertoont, kun je niet meer gebruiken voor je werk of bij elegante gelegenheden, tenzij je de vlekken, veroorzaakt door zweet of deodorant, verwijdert.

Als wassen niet voldoende is, kun je proberen de kledingstukken (voor) te behandelen met een aantal doe-het-zelf methodes, zoals de onderstaande, waarbij ingrediënten worden gebruikt die je vaak in huis hebt. Let er echter op dat de stof waarvan de hemden of blouses zijn gemaakt niet te kwetsbaar is: voor zijde en andere fijne stoffen is het altijd beter om een beroep te doen op professionele wasserettes.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Waterstofperoxide: waterstofperoxide kan vele soorten moeilijke vlekken verwijderen, ook die veroorzaakt zijn door zweet. Wrijf de vlek altijd aan de achterkant van het kledingstuk in. Als de vlekken vrij recent zijn, kan waterstofperoxide ze bijna altijd volledig verwijderen, terwijl het voor oudere vlekken soms nodig is om het verschillende keren te herhalen. Als het alleen niet lijkt te werken, kun je het in gelijke delen mengen met wasmiddel en het kledingstuk een uur laten weken in een teil waar je dit mengsel hebt toegevoegd. Zodra je de vlek gaat wrijven, kun je een beetje baking soda gebruiken. 

Baking soda: dit werkt heel goed op recente vlekken en verwijdert ook vieze geuren. Meng 5 eetlepels in een half kopje heet water en giet dit op de vlek, nadat je het kledingstuk in een teil hebt gelegd. Wrijf de vlek een beetje  en laat het een half uur inwerken. Na deze tijd nogmaals zachtjes wrijven en vervolgens met koud water afspoelen.

Witte azijn: meng het in gelijke delen met water in een spuitfles, en spuit het op de vlek. Als de stof sterk genoeg is, kun je ook proberen de vlek te besprenkelen met baking soda en vervolgens de azijn erover te spuiten. Zachtjes wrijven en laten inwerken alvorens af te spoelen met koud water.

Citroensap: pers de citroen uit en verdun het sap met kokend water, min of meer in gelijke delen. Giet het in een fles en gebruik het terwijl het nog warm genoeg is op de vlek, net als azijn.

Tandpasta: Een natuurlijke tandpasta, bij voorkeur een die geen gel bevat, kan ook helpen om koffie- of theevlekken te verwijderen. Probeer het eerst op een minder zichtbare hoek van het kledingstuk, als je bang bent dat het je het beschadigt. Witmakende tandpasta's kunnen geschikt zijn voor witte kledingstukken. Wrijf een kleine hoeveelheid op de vlek met je vingers of een zachte tandenborstel en laat het een paar minuten inwerken voordat je het uitspoelt.

Heb je deze middelen al eens geprobeerd?

Advertisement