Klein huis? Maak optimaal gebruik van de ruimtes met deze 9 praktische doe-het-zelf oplossingen

door Natasja

14 Mei 2021

Klein huis? Maak optimaal gebruik van de ruimtes met deze 9 praktische doe-het-zelf oplossingen
Advertisement

Het zou mooi zijn als je altijd alle ruimte zou hebben om meubels en decoraties neer te zetten zonder je zorgen te hoeven maken over hoe alles in elke kamer past zonder de leefbaarheid in gevaar te brengen, maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval moet je erg vindingrijk zijn om functionele meubels te vinden die niet te teveel ruimte innemen.

Naast het kopen van kant-en-klare meubels of, beter nog, het laten maken van meubelen op maat, kun je, als je zin hebt om een beetje te doe-het-zelven, voor elke situatie de meest geschikte en volledig gepersonaliseerde oplossingen creëren, zodat ze qua afmetingen en ontwerp perfect in elke ruimte ingevoegd kunnen worden. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement
Tutorial via shanty-2-chic.com

Tutorial via shanty-2-chic.com

In de keuken of ook in een kamer waar af en toe een bureau nodig is, is een opklapbare tafel die in een wandkast verstopt zit, een idee om te overwegen. Eenmaal gesloten, kan het ook een handig schoolbord worden.

Advertisement
Tutorial via ana-white.com

Tutorial via ana-white.com

Een van de plaatsen in de keuken waar je het eerst moet kijken als je extra elementen en inzetstukken wilt toevoegen, is aan het einde van kasten, vóór de deur: dat deel van de vrije wand is vaak te smal om planken of een aanrecht te plaatsen, maar wie handig is met doe-het-zelven kan een ontwerp als dit proberen, een meubel op maat die de vuilnisbak verbergt en ook een beetje extra plankruimte biedt.

Tutorial via canadianwoodworking.com

Tutorial via canadianwoodworking.com

Bij een verhoogd bed hoort een trap, en die biedt altijd veel nuttige ruimte onder elke trede voor houders en kastjes om alles in op te bergen.

Tutorial via /champagnechaos.com

Tutorial via /champagnechaos.com

Deuren nemen altijd wat ruimte in, en waarschijnlijk maakt het plaatsen van schuifdeuren de kamer veel groter. Zelfs hele wanden kunnen met schuifpanelen worden gemaakt: ideaal voor die kamers die ruimer moeten worden wanneer er gasten komen, en bovendien kan het licht zo beter door alle kamers worden gefilterd.

Pinterest

Pinterest

Als je een kamer hebt die als dressing wordt gebruikt, en je hebt kleine kinderen in huis, dan kun je die nis ombouwen tot een plek met een verschoonplank en alles wat de kinderen nodig hebben, zodat je geen andere meubels hoeft te gebruiken daarvoor of te veel spullen overal in huis hoeft te bewaren.

Advertisement
apartmenttherapy.com

apartmenttherapy.com

In een kleine badkamer helpen hoekplanken enorm, en ze komen ook van pas als kleine nachtkastjes in krappe slaapkamers, of bieden extra bergruimte in de gang.

the2seasons.com

the2seasons.com

Als het lijkt alsof je geen plaats meer hebt om planken te plaatsen, kijk dan altijd omhoog: vooral in de keuken en de badkamer, boven keukenkasten en deuren, kun je nieuwe nuttige oplossingen maken.

Advertisement
Tutorial via pinsandprocrastination.com

Tutorial via pinsandprocrastination.com

Er zijn veel projecten om houders te maken voor onder het bed: van lades van oude meubels tot accessoires die helemaal zelf gemaakt zijn ... Maar deze is heel simpel, je hoeft alleen maar wielen toe te voegen aan plastic bakken!

houzz.com

houzz.com

Wanneer de achterkant van de bank in het midden van de kamer staat, is het altijd beter om deze in te richten met een consoletafel of een andere oplossing, maar waarschijnlijk denk je er niet aan dat een lange tafel een comfortabele toonbank zou kunnen zijn om aan te eten terwijl je televisie kijkt.

Zit er een project bij dat je thuis zou willen realiseren?

Advertisement