Vieze en verouderde voorwerpen en meubels? Maak ze weer als nieuw met deze schoonmaaktrucs

door Natasja

09 Mei 2021

Vieze en verouderde voorwerpen en meubels? Maak ze weer als nieuw met deze schoonmaaktrucs
Advertisement

Bij het gebruik van snijplanken, pannen en steelpannen is het onvermijdelijk dat ze vuil worden en na verloop van tijd sporen van slijtage vertonen net als tapijten en meubelbekleding zichtbare vlekken krijgen die moeilijk te verwijderen zijn met een normale schoonmaakbeurt. In deze en verschillende andere gevallen kan het nuttig zijn gebruik te maken van huishoudtrucjes.

Er bestaan een reeks middelen en ingrediënten die echt van pas komen en ze zijn vrij goedkoop. Als je geen mogelijkheid hebt om specifieke producten te gebruiken of je wilt het met doe-het-zelf middelen proberen om veel verschillende voorwerpen weer als nieuw te maken, probeer dan deze methoden. Als je niet zeker bent van het resultaat, vooral op stoffen en bekleding, probeer het dan eerst op een kleiner en verborgen gedeelte van het te reinigen voorwerp.

Advertisement

Witte gymschoenen

Witte gymschoenen

Pinterest

Je kunt witte gymschoenen schoonmaken met een doe-het-zelf reiniger gemaakt van: 3 eetlepels waterstofperoxide, 2 eetlepels baking soda en 1 theelepel afwas- of vaatwasmiddel (vloeibaar). Gebruik het in een teil lauw water om je schoenen in te wassen, waarbij je eventueel een oude tandenborstel gebruikt om te schrobben.

Advertisement

Leren banken

Leren banken

Pinterest

Om de krassen minder zichtbaar te maken, wrijf er olijfolie of lichaamsolie (bij voorkeur babyolie) op met een katoenen zakdoek of microvezeldoek. Als je de banken daarentegen moet reinigen, is de beste methode altijd specifieke producten voor leer te gebruiken, maar voor een grondiger reiniging kun je deze producten combineren met een beetje baking soda of mild afwasmiddel. Als de vlekken droog zijn, bevochtig dan een zachte doek met een beetje warm water waarin je een paar druppels afwasmiddel hebt opgelost, en wrijf hiermee langzaam en in één richting over de vlekken. Is het daarentegen een vette vlek van vettig vuil, strooi dan een beetje baking soda (maiszetmeel werkt ook) om het te absorberen en veeg het vervolgens weg met een droge doek.

Banken bekleed met microvezelstoffering

Banken bekleed met microvezelstoffering

Pinterest

Maak een sponsje vochtig met alcohol, dep de vlek en borstel het uit als het droog is. Anders kun je proberen (altijd na het testen van een verborgen hoekje) baking soda te gebruiken om vettige vlekken te absorberen, en een vloeibare oplossing van water en Marseillezeep voor kringen en vlekken die al in de stof zijn doorgedrongen. In ernstiger gevallen kun je citroensap of azijn proberen, alleen op de vlekken deppen, maar dit zijn tamelijk agressieve stoffen die de kleur van de stof kunnen aantasten.

Leren tassen

Leren tassen

Pinterest

Je moet producten op alcoholbasis vermijden, maar soms werken babydoekjes.

Gietijzeren steelpannen

Gietijzeren steelpannen

Pinterest

Als ze zijn gaan roesten, doe dan een beetje grof zout in de pan, snij een rauwe aardappel doormidden en wrijf met de platte kant over het zout om het roestige oppervlak af te schrapen. Ga zo enkele minuten door totdat het zetmeel van de aardappel en het zout een pasta hebben gevormd die gekleurd wordt door de roest als die verwijderd wordt. Spoel af met lauw water.

Advertisement

Koperen steelpannen

Koperen steelpannen

Pinterest

Je kunt twee verschillende methoden proberen:

  •     Bestrooi de bodem met zout, giet er vervolgens wat witte azijn in en schrob tot de vlekken weg zijn; afspoelen en afdrogen.
  •     Smeer er wat ketchup op, laat het minstens 10 minuten zitten en spoel het dan af en droog het af.

Bakblikken

Bakblikken

Pinterest

Maak een pasta van waterstofperoxide en baking soda, smeer dit op het bakblik, laat het een half uur staan en spoel het dan af. Je zou ook azijn kunnen gebruiken in plaats van waterstofperoxide.

Advertisement

Snijplanken

Snijplanken

Pinterest

Om kringen en vuil in de spleten te verwijderen, die ook alle krassen doen uitkomen, gebruik een halve citroen besprenkeld met fijn zout, die je als een spons over de snijplank laat gaan.

Voor keramische borden

Voor keramische borden

Pinterest

Er zijn specifieke producten om keramische of porseleinen te laten glanzen en weer zo goed als nieuw te maken (ook op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals rabarber), maar je kunt ook tandpasta gebruiken.

Advertisement

Voor tapijtvlekken

Voor tapijtvlekken

Pinterest

Je kunt het proberen (altijd na het middel in een hoekje te hebben uitgeprobeerd, voor het geval het de afwerking of de kleur van het tapijt aantast) met een oplossing van twee delen water en een deel azijn, gemengd in een spuitfles. Spuit het op de vlek en dek het af met een licht vochtige katoenen doek, haal vervolgens 30 seconden het strijkijzer erover. Je kunt ook water en ammoniak in gelijke delen gebruiken.

Voor de voegen

Voor de voegen

Pinterest

Je kan verschillende methoden proberen, hoewel niets zo handig is als stoomreinigers. Maar als je moet bukken en elke voeg met de hand moet schoonmaken, probeer dan tandpasta, of baking soda en azijn, of zelfs bleekmiddel, met een tandenborstel. Anders kun je er een doe-het-zelf product van maken: 120 ml baking soda, 60 ml waterstofperoxide en een theelepel afwasmiddel dat je met een spons er op verdeelt, ook tussen de tegels van de muren.

Veel succes!

Advertisement