Moet je de voegen van de vloer schoonmaken? Ontdek hoe je dat het beste kunt doen met een paar eenvoudige en goedkope trucs

door Natasja

08 Mei 2021

Moet je de voegen van de vloer schoonmaken? Ontdek hoe je dat het beste kunt doen met een paar eenvoudige en goedkope trucs
Advertisement

Iedereen weet dat hoe goed je de vloeren of wanden met tegels ook schoonmaakt, de tussenruimtes blijven altijd zwart. Als je niet regelmatig specifiek de voegen schoonmaakt, kun je namelijk niet voorkomen dat deze een duidelijk zichtbare vuilafzetting krijgen.

De methodes om de ruimtes tussen de tegels op de juiste manier schoon te maken zijn verschillend: naast het gebruik van krachtige stoomreinigers kun je ook andere methodes gebruiken, het kost zeker wat meer inspanning maar ze zijn goedkoop en doeltreffend, zoals de hieronder genoemde methodes.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Tandpasta: als je niet veel tijd hebt om andere methodes voor te bereiden, gebruik dan wat tandpasta. Dit middel wordt niet aanbevolen in het geval van siliconen delen, maar het werkt geweldig als je het af en toe gebruikt. Om het aan te brengen, moet je de tandpasta op de voegen schrobben met een oude tandenborstel met zachte haren, en vervolgens afspoelen.
  • Baking soda: dit is het meest gebruikte middel, omdat het een stof is die schimmel kan verwijderen, kan ontsmetten en doeltreffend witter maken, en om het te gebruiken hoef je het alleen maar met een beetje water te mengen, zodat je het kunt uitsmeren en in de voegen kunt wrijven met behulp van een oude tandenborstel. Het moet een beetje schuimen en 5 tot 10 minuten laten inwerken voordat je het met een doek afspoelt.

    Baking soda kan ook worden gebruikt met azijn: je kunt een pasta maken met azijn, water en baking soda om tussen de tegels van een wand te verspreiden, maar in het geval van vloeren is het nog gemakkelijker, verspreid gewoon de baking soda over de voegen en giet vervolgens de azijn erover, zodat door reactie schuim ontstaat. Laat het 5 of 10 minuten inwerken, vervolgens schrobben en afspoelen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Natriumpercarbonaat: een ecologisch, niet-vervuilend alternatief voor veel bleekmiddelen, dat ook nuttig is voor voegen. Je moet één deel verdunnen in drie delen water en de oplossing gebruiken om de voegen schoon te maken, en ook hier schrobben met een oude tandenborstel.
  • Maïszetmeel en citroensap: door deze twee ingrediënten te mengen ontstaat een licht schurende pasta die zuur genoeg is om vuil aan te tasten en op te lossen. Anders kun je het zetmeel mengen met baking soda en witte azijn.
  • Citroensap wordt ook gemengd met wit gips, en op een soortgelijke manier gebruikt.
  •  Als je een harde gum hebt, kun je die gebruiken om voegen schoon te maken, vooral als het om een kleine oppervlakte gaat.

Veel succes!

Advertisement