Wil je je meubels opnieuw verven? Ontdek welke de meest voorkomende fouten zijn die je moet vermijden

door Natasja

06 Mei 2021

Wil je je meubels opnieuw verven? Ontdek welke de meest voorkomende fouten zijn die je moet vermijden
Advertisement

Meubels opnieuw verven is de goedkoopste manier om de inrichting van een kamer te veranderen zonder gelijk alles te hoeven vervangen. Vooral wanneer de meubels in uitstekende staat verkeren en je het jammer vindt ze weg te doen, is ze een andere kleur geven, of je uitleven met kleurcombinaties en verschillende dessins de beste keuze.

Zo zal het mogelijk zijn om de meubelstukken die je al jarenlang hebt, een nieuwe look te geven zodat ze weer voor een lange tijd meegaan. Het schilderwerk moet echter methodisch worden uitgevoerd, zonder haast en zonder fouten te maken die het resultaat kunnen beïnvloeden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Het oppervlak niet schuren: elk meubelstuk in huis heeft een beschermende laag die moet worden verwijderd voordat je het opnieuw schildert. Soms moet je ook verfafbijtmiddelen gebruiken om de bestaande kleur te verwijderen. In ieder geval moet altijd met schuurpapier worden geschuurd om het hout weer ruw en poreus te maken en zo de hechting van de verf te garanderen. Veeg na het schuren het stof af met een doek en zorg ervoor dat er geen korrels achterblijven.
  • Geen grondverf gebruiken: na het schuren van de meubelen bereid het oppervlak voor met een laag grondverf die geschikt is voor de houtsoort, zodat de verf zich beter aan het hout hecht.
  • Slechte kwasten gebruiken: het is waar dat er aanzienlijke verschillen zijn in de prijzen van kwasten, maar voor dit soort afwerkingsklussen kun je geen slechte kwast gebruiken, want dat zou het resultaat al bij voorbaat verpesten. Je kan het beste kwasten van verschillende afmetingen gebruiken en de borstelharen in het midden wat langer, zodat ook moeilijke hoeken eenvoudig kunnen worden bereikt. Ook de verf moeten van goede kwaliteit zijn.
Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • De omringende oppervlakken niet goed beschermen: als je binnenshuis schildert, moeten alle meubels in de buurt van de vloer of de plint worden beschermd met plastic platen of ook transparante folie. Het is een vervelend werkje, maar omdat er altijd wel een spatje verf altijd ontsnapt, bespaart het je een hoop gedoe en kun je de te schilderen meubelstukken veel gemakkelijker verplaatsen. In het geval van een deur moet ook de muur rond de deurstijl worden beschermd.
  • Handvatten en knoppen overschilderen: demonteer knoppen en handvatten alvorens het hout te bewerken, ook vóór het schuren. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan papierplakband om ze goed af te plakken en vlekken te voorkomen.
  • Geen rekening met de spleten houden: als het hout gebarsten is, moet het hersteld worden. Er zijn speciale vulmiddelen die je in doe-het-zelfzaken of zelfs online kunt kopen. Gebruik ze na het schuren en schuur ze nadat het droog is opnieuw om overtolligheden en oneffenheden te verwijderen.
  •  In de zon schilderen: hoewel het altijd beter is om verf in geventileerde ruimten te gebruiken om te voorkomen dat te veel chemische stoffen worden ingeademd die schadelijk zijn voor de gezondheid, droogt de verf snel als dit in direct zonlicht gebeurt, waardoor het moeilijker wordt om gelijkmatige lagen aan te brengen.
newtoncustominteriors.com

newtoncustominteriors.com

  • Haast hebben: dit zijn klussen die het meubilair, en dus de inrichting van de kamer, veranderen. Het is de moeite waard er genoeg tijd aan te besteden, met inachtneming van de tijd die is aangegeven voor het drogen van de verf tussen de ene en de andere laag. Tussen grondverf, eventuele plamuur, verf en beschermende behandelingen zal de klus een paar uur in beslag nemen, verspreid over twee of meer dagen.
  • Niet methodisch schilderen: de penseelstreken moeten altijd de richting van het hout volgen, en je moet proberen niet teveel verf op de kwast te doen, en min of meer steeds dezelfde hoeveelheid. Het vergt wat oefening als je het niet vaak doet, dus begin met de minder zichtbare plekken op de meubels.
  • De beschermende behandelingen vergeten: wanneer de verflagen zijn aangebracht en ook zijn opgedroogd, is het moment gekomen om het met een verflaag te beschermen. De kleur zal geen krassen krijgen en zal er meer glanzend uitzien.
Advertisement