Super bloeiende geraniums? Een paar nuttige tips om mooie bloemen te kweken en te bewonderen

door Natasja

04 Mei 2021

Super bloeiende geraniums? Een paar nuttige tips om mooie bloemen te kweken en te bewonderen
Advertisement

Als je een tuin, een balkon of zelfs gewoon een plantenbak op je vensterbank hebt staan, zijn geraniums een van de eerste planten waaraan je denkt om te planten. In de zomer laten ze overal vanuit potten en plantenbakken hun prachtige bloemen en vlezige bladeren zien, en je krijgt er nooit genoeg van om ze te bewonderen.

Waarom zijn ze zo populair? Waarschijnlijk omdat ze snel groeien, vrij gemakkelijk te kweken zijn en uiterst decoratief zijn. Bijna allemaal tenminste. De geraniums die in vele delen van de wereld op grotere schaal worden geteeld, zijn de zogenaamde staande geraniums of de Franse geraniums, die echter beter pelargoniums kunnen worden genoemd, zoals de duizenden andere variëteiten van deze werkelijk fascinerende soort.

Advertisement
snappygoat.com

snappygoat.com

De geraniums zijn vrij gemakkelijk te kweken, omdat ze niet veel nodig hebben, ook niet wat het water geven betreft: in feite moet je ze alleen overvloedig water geven als de grond helemaal is opgedroogd. In de zomer zal dat dus een paar keer per week gebeuren, met de schotel eronder om water op te vangen. In het voorjaar, als ze buiten staan, zal de regen voldoende zijn, terwijl ze in het najaar zelfs teveel water kunnen krijgen. In de winter, wanneer ze beschut staan, kunnen we "vergeten" ze water te geven, zelfs voor een paar weken. In ieder geval moet worden voorkomen dat de grond doordrenkt raakt zonder dat het water wordt afgevoerd, wat tot radicale verrotting leidt. Deze planten sterven veel meer door te veel water dan door te weinig.

Zet ze altijd in de zon: er zijn maar weinig soorten die een enigszins beschaduwde standplaats verkiezen, zoals de Geranium phaeum. Zet ze ook in huis op een plaats waar ze ten minste 4 uur rechtstreeks licht kunnen ontvangen (of voorzie ze van groeilampen voor planten), bij voorkeur op vensterbanken op het zuid/westen. De ideale temperatuur voor de meeste van deze planten ligt namelijk rond 10-15° 's nachts en 18-23° overdag.

Dit betekent dat ze in de winter, vooral wanneer het koud is, beschut moeten staan: de meer stevige soorten zullen in een tegen wind en regen beschutte hoek moeten worden gezet, of bedekt met vliesdoek (dat echter soms niet volstaat om hen te beschermen tegen de pieken van de nachtelijke koude in de winter). Voor de meer kwetsbare soorten - en in het algemeen in elke zone waar de temperatuur 's nachts dikwijls onder 4° daalt - is het raadzaam ze binnenshuis te plaatsen, waarbij overdag steeds de juiste hoeveelheid licht moet worden gegarandeerd, of in overdekte en beschutte serres (ook doe-het-zelf serres), die men één keer per dag of hoogstens om de twee dagen moet luchten.

Snoei ze aan het eind van de zomer, om de stekelige takken in te korten en de plant compacter te maken, en gebruik die afgeknipte takken om stekken te maken, zodat je nieuwe planten kunt krijgen. Wacht niet te lang, zodat de stekken de tijd hebben om wortels te maken en sterk genoeg te worden om de winter (beschut) door te komen.

Wat doe je als er vlinders komen? De vlinder die bekend staat als het geraniumblauwtje, met als wetenschappelijke naam Cacyreus marshalli, is een geduchte vijand van geraniums. Deze parasiet veroorzaakt zichtbare schade, vooral tijdens het warme seizoen, wanneer de larven die klaar zijn om uit te komen, zich hoofdzakelijk voeden met de bloemen tot zij deze volledig opeten, en soms grote gaten in de bladeren veroorzaken (als je alleen gaten in de bladeren ziet, is de kans groter dat het slakken zijn).

Helaas zijn doe-het-zelfmiddeltjes zoals het sproeien van een oplossing van water en zachte kaliumzeep (de zogenaamde gele zeep uit grootmoeders tijd) niet altijd doeltreffend. Het is raadzaam een systemisch insecticide te gebruiken, d.w.z. een middel dat op de bodem wordt toegediend en in de hele plant doordringt en zich verspreidt. Het heeft een werkzaamheid van een maand, dus het is waarschijnlijk dat je de toediening moet herhalen vanaf het einde van het voorjaar totdat de vlinders zijn uitgeroeid. In ernstige gevallen kan de tweede dosis ook twee weken na de eerste dosis worden toegediend.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement