Kledingstukken van goede kwaliteit: wij onthullen enkele nuttige trucs om ze te herkennen

door Natasja

19 Mei 2021

Kledingstukken van goede kwaliteit: wij onthullen enkele nuttige trucs om ze te herkennen
Advertisement

Niemand wil kleding kopen die van slechte kwaliteit blijkt te zijn, vooral wanneer het niet echt goedkoop was. De prijs is namelijk niet noodzakelijk synoniem met goede kwaliteit, en het kan ook gebeuren dat je kleding of voorwerpen tegenkomt die van goede kwaliteit zijn, maar die geen fortuin kosten.

Bij twijfel kun je dus een aantal kenmerken van de jurk of tas controleren, om iets meer te begrijpen van het kwaliteitsniveau van wat je van plan bent te kopen.

Advertisement
kelly/Flickr

kelly/Flickr

  • Controleer de knoopsgaten en knopen: wanneer de stiksels van de knoopsgaten nauwkeurig zijn en de gleuf binnenin niet rafelig is, wijst dit op een goed productieniveau. Hetzelfde kan worden gezegd van knopen die stevig aan de stof zijn bevestigd, met veel en sterk garen. Als je voelt dat ze een beetje los zitten wanneer je ze aanraakt, zal de kwaliteit niet erg hoog zijn.
  • De kleur van plooien en profielen: profielen en details behoren tot de eerste dingen die moeten worden gecontroleerd. De kleur van het kledingstuk, evenals de gespen, de profielen van het kledingstuk of de handvatten van de tas moeten allemaal dezelfde volle en homogene kleur hebben, zonder kringen of verkleuringen.
  • Vergelijk de draden van de zomen met die van de verschillende afwerkingen: tenzij het bij de mode hoort, wordt over het algemeen dezelfde kleur garen gebruikt voor alle naden en het aanbrengen van accessoires. Als dit niet het geval is, betekent dit dat het werk onzorgvuldig of haastig is uitgevoerd.

 

 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Wat de zomen betreft, zorg ervoor dat ze altijd goed afgewerkt zijn: opgerolde zomen zoals op de foto kunnen misschien voor theedoeken of nuttige voorwerpen, maar de zomen van kleding moeten altijd een dunne naad hebben, met de stof teruggevouwen op zichzelf.
  • Vergeet niet de samenstelling van de stof op het etiket te lezen: ook stoffen die goed lijken aan te voelen zijn vaak synthetische vezels die snel kunnen beschadigen.
  • Rek de stof zachtjes uit: als hij na het uittrekken weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt, is hij van goede kwaliteit, als hij vervormd blijft niet echt.
  • In het geval van katoen of soortgelijke stoffen, knijp ze een beetje tussen je handen en laat ze weer los: als ze erg kreukelig blijven, is het zeer waarschijnlijk dat de stof behandeld is met producten om de plooi er in te houden. Als dat zo is, zal die kleding er al na de eerste wasbeurt versleten uitzien.
Pinterest

Pinterest

  • Geef de voorkeur aan kledingstukken met ritssluitingen die bedekt zijn met stoffen flappen, niet met metalen of plastic tandjes die altijd zichtbaar zijn.
  • Controleer altijd of de twee delen van de ritssluiting even lang zijn, want elke asymmetrie is een belangrijke indicator van lage kwaliteit.
Catrijn vanden Westhende/Flickr

Catrijn vanden Westhende/Flickr

  • Probeer aan de naden te trekken: als je spleten tussen de stofranden ziet, is de stof niet goed afgedicht en zal  normale slijtage de naden los maken en mogelijk doen rafelen. 

Als een kledingstuk al deze controles doorstaat, moet het wel van goede kwaliteit zijn!

Advertisement