Mieren, muggen, wantsen en meer: ontdek hoe je ze uit je huis kunt houden met natuurlijke middelen

door Natasja

30 Mei 2021

Mieren, muggen, wantsen en meer: ontdek hoe je ze uit je huis kunt houden met natuurlijke middelen
Advertisement

In elk huis kunnen een aantal vervelende insecten aangetroffen worden: in de warmste periodes van het jaar kun je mieren, muggen, wantsen, vliegen of kakkerlakken aantreffen die in huis rondzwerven.

Naast toegangspunten zoeken en verzegelen, geen voedselsporen achterlaten in heel het huis en  elk oppervlak zo schoon en hygiënisch mogelijk houden, is het soms ook nodig methoden toe te passen om insecten te weren die toch het huis binnendringen. Wie geen chemische bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken, kan een reeks huismiddelen proberen.

Advertisement
 Quinn Dombrowski/Flickr

Quinn Dombrowski/Flickr

  • Tegen vliegen

    Er zijn verschillende middelen tegen vliegen. Het eenvoudigste is om kruidnagels in halve of in partjes gesneden citroenen te steken, of ook alleen in citroenschillen, en ze op vensterbanken en overal waar vliegen in huis komen te leggen.
    Je kunt ook een mengsel van suiker, water en zwarte peper maken, dat je op een stuk papier smeert en dat je altijd op de toegangspunten laat liggen. Dit zijn sterke geuren die hen moeten wegjagen.
    Er zijn ook mensen die een spray met water, witte azijn en essentiële muntolie gebruiken om rond deuren en ramen, of op vensterbanken te spuiten.
    Als je in plaats daarvan een val wilt bereiden, vul glazen potten of doorgesneden flessen met water en appelazijn en plaats deze in de tegen de zon beschutte toegangspunten.
    Ten slotte kun je nog een ander middel proberen dat met appelazijn kan worden bereid, maar dat meer tijd vergt. Je moet een halve liter azijn in een fles of pot gieten, er verse muntblaadjes aan toevoegen en het 7 dagen in de zon laten staan. Na een week filter de inhoud, voeg er een paar druppels etherische eucalyptusolie (of ook rozemarijn) aan toe en je hebt een middel om op ramen of deuren te spuiten.

  •     Mieren

    Meng in een sprayflacon water en azijn in gelijke delen en voeg essentiële olie van munt, kruidnagel en sinaasappel toe (20 druppels elk). Goed schudden en spuiten waar je de mieren ziet, tot aan de ingang, waar je het beste de grootste hoeveelheid kunt verspreiden. Het schijnt namelijk dat mieren niet houden van sterke geuren zoals die van etherische oliën (of ook van kruiden), noch van de scherpe geur van azijn. Terwijl voor ons dit mengsel heel aangenaam ruikt.
    Je kunt ook proberen met azijn doordrenkte zakdoekjes bij de ingangspunten te leggen, of kruiden zoals kaneel of peper te strooien.

  •     Kakkerlakken

    Vers koffiedik trekt ze aan, maar de cafeïne die erin zit is giftig. Strooi het dus uit waar je de meeste kakkerlakken ziet, en wissel het koffiedik om de twee of drie dagen.
    Een ander natuurlijk bestrijdingsmiddel voor kakkerlakken is baking soda, dat hun spijsverteringsstelsel en exoskelet beschadigt. Meng het met suiker en strooi waar nodig.
    Deze insecten houden ook niet van de geur van peper, knoflook of uien: strooi het poeder van deze kruiden waar nodig, en doe dat elke maand opnieuw. Als alternatief kun je ook gedroogde en gemalen laurierbladeren gebruiken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Wantsen

    Diatomeeënaarde (ook wel diatomeuze aarde of kiezelgoer genoemd) is een kalkhoudend poeder dat wordt verkregen uit sedimentaire gesteenten en silicium, aluminium en ijzeroxide bevat. Het werkt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen vele soorten insecten, waaronder wantsen: het slaagt erin door de beschermende laag van hun exoskelet te dringen, waardoor de dieren uitdrogen. Strooi wat rond de omtrek van je huis, vooral in de buurt van ramen, deuren of andere ingangen, het zal ze weghouden.
    Etherische olie van knoflook gebruiken: dit is een middel waarvan de doeltreffendheid is bevestigd door wetenschappelijke studies die met name zijn uitgevoerd tegen meelmotten, maar naar verluidt werkt het ook tegen andere insecten, waaronder wantsen. Je kunt dan een paar druppels verdunnen in een sprayflacon vol water en het klaarhouden voor gebruik, net als een bestrijdingsmiddel. Als je geen etherische olie kunt vinden, kun je knoflookpoeder proberen: meng een halve liter water met 4 theelepels knoflookpoeder en giet het geheel in een sprayflacon. Het is een mengsel dat altijd in de buurt van de ingangen van het huis moet worden gespoten. Sommige mensen gebruiken ook teentjes knoflook in de hoeken van ramen of deuren als afschrikmiddel om deze insecten weg te houden.
    Kattenkruid: verzamel bladeren en stengels van de plant, hak ze in een mixer tot een soort crème met zeer kleine stukjes en bedek het geheel met gedenatureerde alcohol, zet vervolgens de mixer weer aan tot je een homogeen mengsel hebt. Laat dit 3-5 minuten zo staan en filter dan de vloeistof. Bewaar dit een paar dagen in een glazen pot, totdat je ziet dat het een groenere toplaag vormt: dat is het afweermiddel dat je met een sprayflacon gaat gebruiken.

  •     Muggen en wespen

    Laat wat koffiedik volledig drogen en doe het dan in een tinnen bakje, een aluminium bakje of een keramisch schoteltje (kortom, vuurvaste bakjes). Voeg een paar druppels vloeibare aanmaakvloeistof toe, zonder te overdrijven anders brandt het te snel, en steek het dan aan. Wanneer de vloeistof is opgebrand en het koffiedik begint te roken, moet het vuur worden gesmoord door er een vochtige doek (ook een oude handdoek) over te leggen. Het koffiedik moet langzaam blijven roken: het is de geur die het verspreidt dat muggen en andere insecten zal afweren.
    Je kunt ook knoflooksap vermengd met water gebruiken en dit op een doek spuiten om op vensterbanken te leggen.
    Voor muggen zou een potje met azijn en citroen, geplaatst op de toegangspunten in huis, ook moeten werken.

Heb je deze middelen al eens geprobeerd?

Advertisement