5 perfecte kamerplanten voor de slecht verlichte hoeken van het huis

door Natasja

17 April 2021

5 perfecte kamerplanten voor de slecht verlichte hoeken van het huis
Advertisement

Er zijn planten die je alleen binnenshuis kunt kweken, de zogenaamde kamerplanten, omdat je alleen binnenshuis kunt proberen de licht-, temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden te creëren die nodig zijn om ze te laten overleven. In de meeste gevallen zijn de kamerplanten tropische soorten, met groot en opzichtig, eventueel gekleurd, gebladerte, en soms werkelijk spectaculaire bloeiwijzen. Helaas ontbreken op onze breedtegraden bij het kweken thuis vaak de bloemen, en daarom wordt de voorkeur gegeven aan groene planten, met meer eenvoudige bloeiwijzen, die echter worden gecompenseerd door gebladerte met werkelijk prachtige vormen en kleuren.

Geen enkele plant kan groeien in volledige duisternis, maar als je kamers hebt die geen direct zonlicht hebben, maar toch een paar uur per dag diffuus licht hebben, kun je proberen een paar echt mooie kamerplanten te kweken.

Advertisement

Aglaonema

Aglaonema

Commons Wikimedia

Aglaonema is een plant met glanzende, gevlekte bladeren, met verschillende patronen afhankelijk van het gewas en een bloem die lijkt op die van de calla-lelies. Hij houdt van warmte, en de ideale temperatuur is 's nachts ongeveer 16°C en overdag 18°C, zonder ooit onder de 15° te dalen. Hij wil geen directe zon, maar geeft de voorkeur aan een lichte kamer gedurende enkele uren per dag, vooral als de bladeren zeer bonte kleuren hebben. Hij kan echter ook in de halfschaduw overleven, maar dan moet de lucht wel dagelijks worden ververst en moeten sterke stromingen worden vermeden.

In het voorjaar en de zomer moet hij vaker water krijgen en telkens als de grond uitdroogt, moet er water worden gegeven. Als de lucht in huis erg droog is, kunt je de pot in een grotere pothouder zetten, waar je op de bodem een laag geëxpandeerde klei van drie of vier vingers dik aanbrengt: op die manier houdt de pot vocht vast en creëer je een geschikte omgeving voor de plant.

Deze planten groeien langzaam, en als je verdorde bladeren ziet, knip ze dan af met een ontsmette schaar.

Advertisement

Boston varen

Boston varen

Jim Hammer/Flickr

De meest voorkomende varen die binnenshuis wordt gekweekt is de Boston varen (Nephrolepis). Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, maar vrezen de kou: de temperatuur mag nooit onder 10-12 ° C dalen. Zij houden van schaduw, daarom moeten zij op een gemiddeld lichte plaats worden gezet, ver van de directe zonnestralen. Deze kunnen de bladeren namelijk onherstelbaar beschadigen.

Afhankelijk van de soort kunnen de bladeren van nephrolepis 25 tot 80-90 cm lang worden, en het beste is om ze in hangende manden te zetten, eventueel dicht bij een raam op het oosten of westen (niet op het zuiden, waar ze te veel licht zouden krijgen), of, als ze erg breed zijn, ook op het noorden. Het is een van de planten die de lucht het beste kan zuiveren van giftige en schadelijke stoffen die vrijkomen uit oplosmiddelen, verf en elektrische apparaten.

Echt venushaar

Echt venushaar

Maja Dumat/Flickr

Een van de mooiste en elegantste varens die je in de bossen, bij beekjes en bronnen kunt zien, is de echt venushaar (Adiantum capillus), met zijn onmiskenbare bladerdek. Hij houdt van halfschaduw (met goed licht, tenminste in de centrale uren van de dag), vochtige en koele zones en heeft kleine potten nodig, omdat hij geen erg groot wortelgestel ontwikkelt.  

De plant heeft de neiging gelige bladeren te produceren wanneer hij aan te veel licht wordt blootgesteld, en daarentegen zeer donkere bladeren wanneer hij meer licht nodig heeft. Ook voor deze plant kun je, om in een droog klimaat zoals dat van je huis de juiste vochtigheid te garanderen, de pot in een bak zetten die voor de helft gevuld is met geëxpandeerde klei, en het water op de bodem van de bak tot ongeveer de helft of iets minder dan het niveau van de klei laten staan.  

Hij moet kleine beetjes water krijgen wanneer de grond droog wordt.

Calathea

Calathea

Commons Wikimedia

Kies voor je Calathea-planten een lichte hoek die niet rechtstreeks aan de zonnestralen is blootgesteld, d.w.z. een kamer waarin gordijnen of bomen buiten het licht filteren. Als de bladeren namelijk te lang aan de zonnestralen worden blootgesteld, kunnen ze aan de randen verbranden. Hij overleeft zelfs op wat donkerder plekken, maar de bladeren verliezen de levendigheid van hun kleuren, die hen zo mooi maken.

De omgeving moet vochtig zijn, met een temperatuur niet lager dan 18 graden (en het ideale gemiddelde ligt tussen 18 en 21 graden), zonder tocht. Over het algemeen is de badkamer dan ook de enige ruimte in huis waar ideale omstandigheden kunnen worden gegarandeerd.

Laat de grond niet te lang droog staan, integendeel, geef water zodra hij opdroogt (in de winter gemiddeld om de twee weken, maar in de zomer om de 3 of 4 dagen), en sproei in de zomer of in de warme perioden ook water op de bladeren, vooral op de onderste bladen, om de omstandigheden na te bootsen die ze vaak aantreffen in hun natuurlijke habitat.

Philodendron cordatum

Philodendron cordatum

Julie Raccuglia/Flickr

Veel soorten Philodendron kunnen leven in lichtrijke huizen, waar ze niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, maar vaak zijn veel soorten vanwege hun grootte onmogelijk in een huis te plaatsen. De cordatum daarentegen lijkt op een pothos, en past goed in huizen. Hij heeft hartvormige bladeren, groen en glanzend, en geeft de voorkeur aan zeer lichte plaatsen met indirect licht, maar hij kan ook overleven op andere, iets donkerder plaatsen, al zal hij dan veel langzamer groeien. Draai hem om de paar maanden om ervoor te zorgen dat het licht hem overal bereikt en er een goede fotosynthese is.

Als je hem in een lichte omgeving kweekt, kun je water geven wanneer de helft van het substraat is opgedroogd, in andere omgevingen met middelmatig of weinig licht is het beter te wachten tot ten minste 2/3 is opgedroogd. De plant geeft aan water nodig te hebben wanneer de bladeren hun kracht beginnen te verliezen en beginnen te krullen: zodra dit gebeurt, moet je de grond controleren en water geven, te lang wachten kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de plant.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement