Vuile vensterluiken of rolluiken? Probeer deze doe-het-zelf methoden om ze er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

17 April 2021

Vuile vensterluiken of rolluiken? Probeer deze doe-het-zelf methoden om ze er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Iedereen merkt toch wel dat de ruimen vaak vuil worden, en regelmatig maak je ze schoon om ze weer perfect doorzichtig te maken, maar hoe vaak merk je al het vuil op dat zich op de rolluiken en vensterluiken ophoopt? Wanneer het tijd is om je huis grondig schoon te maken, kun je ook de luiken onder handen nemen.

Vooral die met een lichte kleur, maar niet alleen, laten gemakkelijk alle vuilafzettingen zien die het gevolg zijn van regen, smog en ook stof dat door de wind wordt meegevoerd. Om ze te ontvetten en weer zo goed als nieuw te maken zijn er verschillende middelen die je kunt gebruiken, afhankelijk of ze van hout, PVC of aluminium zijn.

Rolluiken

Rolluiken

Rolluiken, kunnen gemaakt zijn van hout als ze ouder zijn, PVC (de meeste) of metaal. Verwijder eerst het vuil met een bezem of oude doeken als je bang bent voor krassen op de rolluiken, en gebruik daarna verschillende producten, afhankelijk van het materiaal.

  •     Hout: hoewel het over het algemeen door een vernislaag wordt beschermd, is het beter geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, dus raden wij altijd Marseillezeep (of eventueel zachte kaliumzeep) aan, opgelost in warm water. Wrijf met een microvezeldoek de zeepoplossing op het rolluik, verwijder het vuil, spoel en droog het af.
  •     Aluminium: voor aluminium kun je een beetje baking soda en citroensap gebruiken om een lichte pasta te maken die je op de te reinigen delen kunt wrijven. Onmiddellijk afspoelen en afdrogen.
  •     PVC of kunststof: ook in dit geval is de beste methode water en Marseille-zeep. Als je wilt, kun je ook een paar druppels afwasmiddel proberen in plaats van Marseillezeep, zonder te overdrijven. De oplossing moet zeer vloeibaar zijn. Afspoelen en afdrogen.

Advertisement

Vensterluiken

Vensterluiken

Ook in dit geval heb je de mogelijkheid van luiken gemaakt van dezelfde drie soorten materialen die hierboven werden beschreven. In tegenstelling tot de rolluiken vergt het afstoffen van de vensterluiken echter iets meer tijd, gezien hun vorm. Verwijder dus eerst zoveel mogelijk stof en vuil met een niet te harde borstel of een microvezeldoek die net vochtig gemaakt is (ook oude lappen zijn prima), en zodra je dat gedaan hebt, maak je het schoon met microvezeldoeken en de hieronder vermelde producten:

  •     Hout: gebruik een oplossing van water en zachte zeep (Marseille, kalium of ook ecologisch afwasmiddel), en zorg ervoor dat je het onmiddellijk droogt.
  •     PVC of kunststof: je kunt hiervoor dezelfde methode gebruiken als voor de houten exemplaren.
  •     Aluminium: als het niet geverfd is, kun je water, Marseillezeep (of afwasmiddel) en een beetje azijn gebruiken. In het geval van verf, vermijd azijn.


Kortom, alles wat je nodig hebt zijn een paar ingrediënten en de juiste zeep en je kunt vele oppervlakken grondig schoonmaken!

Advertisement