Kapotte rits? Probeer hem te repareren met deze handige doe-het-zelf methoden

door Natasja

11 April 2021

Kapotte rits? Probeer hem te repareren met deze handige doe-het-zelf methoden
Advertisement

Door ritssluitingen van kledingstukken steeds te openen en te sluiten kan het gebeuren dat ze niet meer goed werken of kapot gaan maar het hoeft niet zo te zijn dat je geen ander alternatief hebt dan de volledige ritssluiting te vervangen.

Vaak volstaat het om alleen de beschadigde delen te smeren of te repareren, zodat het geheel weer zo goed als nieuw werkt, of je vervangt gewoon de schuiver, en in dat geval zal de rits nog jaren zijn werk doen. Afhankelijk van het feit of de schuiver er uit is geglipt, of de rits niet meer sluit of moeilijk ritst, kun je dus verschillende remedies proberen.

Advertisement

Om de schuiver makkelijk te plaatsen

Om de schuiver makkelijk te plaatsen

Alice Vixie/YouTube

Je kunt het ook met de hand doen, maar als je wat moeite hebt om de schuiver aan het uiteinde van de twee flappen van de rits te steken, kun je een vork gebruiken. Je kan het beste een vork met 3 tanden gebruiken voor de grotere schuivers, en die met 4 tanden voor andere schuivers.

Het enige wat je hoeft te doen is twee van de tanden aan weerszijden van de schuiver er in te steken, iets onder waar de ritsdelen zullen eindigen, en dan de twee ritsflappen in die gleuven aan de zijkant er in te schuiven. Echt heel simpel!

Advertisement

Als de rits niet sluit

Als de rits niet sluit

Downtown Tailoring/YouTube

Wanneer de rits niet meer sluit, maar alle tanden waaruit het is samengesteld nog op hun plaats zitten, is het waarschijnlijk de schuld van de schuiver die vervormd is, te veel is uitgezet. Neem dus een knijptang en verwijder de onderste aanslag, die op de laatste tand lijkt en groter is dan de andere, aan de kant van de rits waar de schuiver er overheen schuift.

Als je op dit punt geen nieuwe schuiver hebt, neem dan de oude eruit, verwijder het lipje tijdelijk, gebruik de tang om de beschadigde schuiver te sluiten en breng het lipje weer aan. Dan hoef je hem alleen maar terug op de rits te krijgen, met de hand of met de vork.

Het verdient echter de voorkeur te zoeken naar een nieuwe schuiver van dezelfde maat (de maat staat op de achterkant vermeld). Bij plastic exemplaren is vervanging uiteraard de enige optie.

 

Om een rits te smeren dat niet schuift

Om een rits te smeren dat niet schuift

Pinterest

Controleer of er niks, zoals vuil, tussen de tanden van de rits bevindt. Er is niks dat de rits blokkeert, probeer dan te smeren met een van deze methodes:

  •     Met een potlood: ga met de punt van het potlood over de tanden. Het grafiet in het lood werkt als een smeermiddel en helpt de schuiver beter te glijden.
  •     Vloeibaar afwasmiddel: Een paar druppels vloeibaar afwasmiddel, uitgesmeerd met behulp van een doekje of wat keukenpapier, verhelpt vaak het probleem.
  •     Als ook dit niet werkt, probeer dan wat vaseline: doop een wattenstaafje (of een wattenbolletje) in vaseline en veeg het over de rits.


Nog een trucje: als de rits zijn kleur verloren heeft en het metaal er onder te zien is, kun je proberen hem te herstellen met wat nagellak. Je moet de schuiver verwijderen en alle onderdelen lakken, perfect laten drogen en het proces misschien nog een keer herhalen, en vervolgens de rits weer in elkaar zetten.

Kende je deze trucs al?

Advertisement