De fouten die vermeden moeten worden bij het inrichten van een slaapkamer: enkele trucs om het mooi en comfortabel te maken

door Natasja

09 April 2021

De fouten die vermeden moeten worden bij het inrichten van een slaapkamer: enkele trucs om het mooi en comfortabel te maken
Advertisement

De slaapkamer is de plaats in huis waar je uitrust, en aangezien slaap van goede kwaliteit erg belangrijk is voor je welzijn, is het essentieel om een ruimte te creëren die comfortabel, leefbaar en mooi is. Bij het inrichten van je kamer moet je dus proberen een aantal veelgemaakte fouten te vermijden.

In feite is het over het algemeen raadzaam niet te felle kleuren te kiezen of de kamer vol te zetten met meubels om hem chaotischer en minder leefbaar te maken en verder optimaal gebruik te maken van natuurlijk en kunstlicht naar gelang het gebruik van de verschillende ruimtes, enzovoort. Elke aanwijzing moet zeker altijd afgestemd zijn op de persoonlijke wensen en smaak, maar het kan nuttig zijn je keuzes te overwegen op basis van enkele tips om na te gaan of je de leefbaarheid van je slaapkamer echt kunt verbeteren.

Advertisement

Te felle kleuren

Te felle kleuren

Pinterest

Om een evenwicht te vinden tussen slaap en ontspanning, zijn felle en volle kleuren altijd af te raden, evenals soms te donkere kleuren die de kamer somber maken. Als je echter verzadigde kleuren mooi vindt of als er genoeg natuurlijk licht is voor donkerblauwe en zwarte muren, kan dat ook gewoon!

Advertisement

Verkeerde maat nachtkastjes

Verkeerde maat nachtkastjes

Pinterest

Er zijn duizenden ideeën voor nachtkastjes, ook doe-het-zelf-ideeën, en vaak zijn het echt mooie meubels om te zien. Je moet er echter niet alleen voor zorgen dat ze bij de rest van het meubilair passen, maar ook rekening houden met hun hoogte: als ze te hoog zijn in vergelijking met het bed, zal het ongemakkelijk zijn om voorwerpen neer te leggen of te pakken wanneer je op het bed ligt.

Pinterest

Pinterest

Lage meubels zien er ook niet altijd mooi uit, hoewel ze iets handiger zijn in gebruik. Als de hele kamer echter lage meubels ("low furniture") heeft, is het geen probleem.

Een te groot bed

Een te groot bed

Pinterest

De gouden regel zou zijn dat er minstens 70-80 cm tussen de zijkanten of het voeteneinde van het bed en de muren moet zijn, zodat je er zonder al te veel moeite omheen kunt lopen. Niet altijd past een tweepersoonsbed op deze manier in de kamer, dus als je de afmetingen van het bed niet wilt verkleinen (klein tweepersoonsbed bijvoorbeeld), zul je in ieder geval moeten kiezen voor zo eenvoudig en smal mogelijke bedconstructies.

snappygoat.com

snappygoat.com

Ook het hoofdeinde van het bed moet qua model en afmeting worden afgestemd: te groot of te klein zou de harmonie van de kamer verstoren, en vormen en kleuren moeten bij de rest van de meubels passen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Te veel kussens: het is een kwestie van persoonlijke stijl en smaak, maar het is in iedergeval wel zo dat het er met veel kussens op je bed een beetje rommelig uitziet, tenzij je bereid bent elke ochtend de kussen netjes te ordenen wanneer je je bed opmaakt.

Teveel meubels

Teveel meubels

Pinterest

Je hoeft niet per se minimalistisch te leven, maar als de kamer vol staat met meubels en er misschien een aantal accessoires bij staan die alleen maar decoratief zijn (hutkoffers, koffers, manden) of meubels je nooit gebruikt (een tafeltje naast de fauteuil waar je bijna nooit aan zit), dan is het beter om ze te verwijderen en de kamer ruimer te laten lijken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als het niet strikt noodzakelijk is omdat je te weinig ruimte hebt, probeer dan geen kantoorhoek in te richten in de slaapkamer: een bureau met alles wat je nodig hebt voor je werk in het zicht betekent dat je bijna elk moment van de dag aan het werk denkt en je dus eigenlijk nooit vrij bent.

Te kleine vloerkleden

Te kleine vloerkleden

Pinterest

Vloerkleden zijn comfortabel en decoreren de ruimte, maar in een vrij grote kamer staan te kleine vloerkleden niet zo mooi als grotere vloerkleden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De vloerkleden die het grootste gedeelte van de vloer bedekken en net genoeg aan de zijkanten en het voeteneinde van het bed uitsteken, verdienen de voorkeur.

De verlichting verkeerd gebruiken

De verlichting verkeerd gebruiken

Pinterest

Als de kamer veel natuurlijk licht heeft, hoef je je alleen maar voor andere lichtpunten voor 's nachts te zorgen. Denk dus niet alleen aan een centraal lichtpunt, maar ook aan de zones die je wilt verlichten en hoe. Over het algemeen is het handig om het licht tijdens het slapen in de goede richting te laten wijzen: vermijd dus vloerlampen in de hoek bij het bed.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En als je liever lampen hebt die de nachtkastjes en kussens goed verlichten, kunnen eventueel wandlampen of lampen op het hoofdeinde van het bed zelf geplaatst worden, of in ieder geval lampen die in elke gewenste richting gericht kunnen worden.

De verkeerde gordijnen

De verkeerde gordijnen

Pinterest

Gordijnen moeten worden gekozen op basis van de beste kleuren voor de kamer, maar ook op basis van de hoeveelheid licht die door het raam naar binnen valt. Je kan beter te zware of te transparante stoffen vermijden om niet het risico van deze twee uitersten te lopen: het volledig tegenhouden van natuurlijk licht overdag als je alleen maar een beetje privacy wilt creëren, of het niet kunnen verduisteren wanneer je wilt gaan slapen. Het gebruik van twee verschillende soorten materialen is een oplossing, kies anders stoffen die een middenweg zijn tussen de zwaarte van fluweel en de doorzichtigheid van organza.

Kunnen deze tips nuttig voor je zijn?

Advertisement