Schildluis op planten? Bestrijd het met deze nuttige tips voor het te laat is

door Natasja

01 Juni 2021

Schildluis op planten? Bestrijd het met deze nuttige tips voor het te laat is
Advertisement

Iedereen die zich graag met het kweken van planten bezighoudt, weet dat het zien van kleine vlekjes op bladeren en stengels geen goed teken is. Vaak, wanneer je ze van dichtbij genoeg bekijkt, merk je de aanwezigheid van schildluis op, die in de meeste gevallen verschijnt als kleine witte uitsteeksels, maar soms zijn ze ook een soort wit katoen, of donkere insecten met een glanzend, gewaxt lichaam.

Schildluis verwijst in feite naar een breed scala van fytofage insectensoorten, d.w.z. plantenparasieten die zich voeden met het sap van planten en daarbij bladeren, bloemen en de hele plant tot aan de wortels doen rotten. Daarbij produceren ze ook een kleverige, suikerachtige substantie, honingdauw genoemd, waar mieren dol op zijn. Deze laatste beschermen dus de larven van de schildluis voordat ze het beschermende schild ontwikkelen, wat betekent dat je ook een mierenplaag hebt.


Advertisement
gianni del bufalo/Flickr

gianni del bufalo/Flickr

Wat kun je doen om van dit soort ongedierte af te komen?

Als de schildluis nog in geringe mate aanwezig is, kun je handschoenen aandoen en de schildluis met de hand van de takken en bladeren van de plant verwijderen door ze weg te wrijven.

Wanneer de plant echter ernstig lijkt te zijn aangetast, moet je hem terugsnoeien en de bladeren, twijgen en takken waarop de insecten zich hebben genesteld, verwijderen. Als dit betekent dat de plant zeer ernstig moet worden gesnoeid, moet je de soort plant kennen om te weten of hij in staat zal zijn van onderaf terug te groeien, zelfs nadat hij erg kort is gesnoeid (laurierplanten zijn bijvoorbeeld in staat zich te herstellen). Probeer anders het minimum te laten wat nodig is om de plant een kans te geven om te overleven.

Advertisement
Boobook48/Flickr

Boobook48/Flickr

  •  In minder ernstige gevallen kun je (eventueel na het handmatig verwijderen van de schildluis) ook alcohol of neemolie gebruiken: doop een wattenstaafje in deze vloeistoffen en wrijf ermee over de schildluis.
  •     Er bestaat ook een volledig natuurlijke methode die bestaat uit het kopen van lieveheersbeestjes en netvleugeligen: deze insecten zijn natuurlijke predatoren van parasieten in het larvale stadium of net geboren. Je kunt ze ook vinden door online te zoeken, er zijn verschillende verkopers van deze en andere soorten insecten voor een volledig biologische ongediertebestrijding.
  •     Biologische bestrijdingsmiddelen: insecticidenzeep (zachte kaliumzeep is een voorbeeld, zuivere Marseillezeep kan ook werken, maar vraag zeker naar de contra-indicaties voor planten) of d-Limoneen zijn doeltreffende producten en minder schadelijk dan andere, alleen hebben ze een beperkte persistentie in de tijd, zodat je het misschien verschillende keren moet gebruiken voordat de eitjes uitkomen.
  •     Zoek in tuincentra en boerenbedrijven naar producten op basis van azadirachtine, dezelfde stof die in Neemolie zit. Het zijn over het algemeen gemakkelijk toe te dienen sprays, en zeer doeltreffend. Azadirachtine is ook niet schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten.
  •     Tuinbouwoliën zijn ook een goede oplossing, hoewel de meest populaire, witte minerale olie een derivaat is van petroleumraffinage, dus niet bepaald een milieuvriendelijke keuze. Als laatste redmiddel kun je ook proberen bestrijdingsmiddelen van botanische oorsprong te gebruiken, afkomstig van planten die insectendodende stoffen bevatten, die minder schadelijk zijn dan synthetische en zich gemakkelijker in het milieu verspreiden.


Veel plezier met tuinieren!

Advertisement