Geen vlekken en kalkaanslag meer in het strijkijzer met deze eenvoudige en goedkope middelen

door Natasja

04 Juni 2021

Geen vlekken en kalkaanslag meer in het strijkijzer met deze eenvoudige en goedkope middelen
Advertisement

Langdurig gebruik van het strijkijzer laat onvermijdelijk sporen na op het apparaat, vooral op de metalen zoolplaat: geleidelijk zie je strepen en vlekken die het gevolg kunnen zijn van min of meer lichte schroeiplekken of van het feit dat je gewoonlijk stoom gebruikt, en dit veroorzaakt vroeg of laat sporen van kalkaanslag die duidelijk zichtbaar worden.

Met name kalkaanslag kan de stoomgaatjes verstoppen en moet zo regelmatig mogelijk worden verwijderd om een goede werking van het strijkijzer te garanderen. Om de zoolplaat weer zo goed als nieuw te maken en die sporen van kalkaanslag te verwijderen, kun je verschillende eenvoudige en goedkope huishoudmethoden toepassen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  •  Azijn en wattenstaafjes: neem een wattenstaafje (of wikkel een zakdoekje op een tandenstoker, maar ook lichte stukjes stof, eventueel een oude doek, kunnen ook werken ook al zijn die minder handig dan wattenstaafjes) en doop dat in een beetje witte azijn, ga er dan mee over de gaatjes, steek ze er zoveel mogelijk in om de kalk op te lossen en te verwijderen.
  •     Baking soda en citroen: vul een glas met heet water en giet er vervolgens een eetlepel baking soda en een eetlepel citroensap in. Goed mengen en vervolgens het mengsel met een sponsje over de hele plaat strijken en zachtjes wrijven. Daarna met een zachte, met water bevochtigde doek afspoelen en onmiddellijk afdrogen.       Baking soda kan ook alleen worden gebruikt, door het met water te mengen tot je een pasta krijgt die je met een sponsje op de plaat kunt smeren.
  •     Azijn en zout: giet in een kleine kom heet water en azijn in gelijke delen, voeg vervolgens 2 eetlepels fijn zout toe en meng alles. Spuit deze oplossing met een sponsje op de plaat. Het werkt het beste als het strijkijzer nog een beetje warm is (niet heet), nadat het is uitgezet.
  •     Afwasmiddel: giet een paar druppels in een met warm water gevulde teil en breng het vervolgens op de plaat aan met een doek. Pure Marseillezeep is ook prima, los gewoon een handvol op in het water. Zorg ervoor dat je het goed afspoelt om geen zeepresten achter te laten op de plaat en droog onmiddellijk af.


Heb je deze middelen al eens geprobeerd?


Advertisement