Wil je een super weelderige drakenklimop? Volg dan deze eenvoudige instructies

door Natasja

05 April 2021

Wil je een super weelderige drakenklimop? Volg dan deze eenvoudige instructies
Advertisement

De drakenklimop (Epipremnum aureum of Scindapsus) is een van de meest voorkomende kamerplanten. Het is een soort die in feite kan overleven in omstandigheden waarin vele andere planten zouden sterven, en dit is de reden waarom zelfs mensen zonder groene vingers deze soort kiezen om hun huis te versieren.

Met hun grote, heldergroene, hartvormige bladeren zijn drakenklimops erg mooi om te zien en ze kunnen zelfs leven in periodes van droge hitte, kamers zonder vochtigheid, stoffige kamers, donkere hoeken, en bij langdurige droogte. Het zijn klimmende soorten die op allerlei houders kunnen groeien, en in huizen omlijsten ze vaak deurlijsten of laten hun "gebladerte" neerdalen van de bovenkant van een meubelstuk.

Een van hun belangrijkste kwaliteiten is dat ze in staat zijn giftige stoffen te verwijderen uit de lucht die wij inademen, waardoor ze fungeren als natuurlijke zuiveraars die onze huizen gezonder maken. Het is de moeite waard ze op de juiste manier te verzorgen om ze weelderig te laten groeien.

Elvis Ripley/Flickr

Elvis Ripley/Flickr

Blootstelling: ze houden niet van direct licht, dus zet ze op een matig lichte plaats. Wanneer met zegt dat een plant het uithoudt in donkere hoeken, bedoelen ze die uitdrukking niet letterlijk. Licht is essentieel voor de fotosynthese, maar deze bijzondere soort kan worden aangetroffen in matig verlichte kamers, zonder dat ze op vensterbanken of op plaatsen met direct zonlicht hoeven te staan. Gedurende het hele jaar mag de temperatuur nooit onder de 12-15°C komen, anders zou de plant niet kunnen overleven. De ideale temperatuur ligt tussen 18 en 25 graden.

Water geven: hoewel het geen planten zijn met een bijzondere waterbehoefte, kunnen ze met het stijgen van de temperatuur niet te lang worden vergeten, zoals in de winter. Denk eraan om de toestand van de grond minstens één keer per week te controleren (en twee keer in de warmste periodes), door er een vinger in te steken om een ​​paar cm diepte te bereiken: als de grond helemaal droog is, is het tijd om opnieuw water te geven. Gebruik schotels alleen in het voorjaar en de zomer, en vermijd overmatige waterstagnatie.

Potgrond: universele potgrond is prima, het belangrijkste is dat hij van goede kwaliteit is en goed los is, dus niet compact. De planten moeten nooit te lang met doorweekte wortels staan, dus je moet zorgen voor een goede drainage.

Als je drakenklimop op de juiste manier wordt gekweekt, zal hij vrij snel groeien, dus aan het eind van de winter zal je hem moeten verpotten, om de wortels de ruimte te geven om te groeien. Wanneer de wortels van een plant alle beschikbare ruimte innemen en de grond verbruiken, hebben ze niet genoeg voedingsstoffen om te overleven en moeten ze veel vaker water hebben, zonder er mooi en weelderig uit te zien. Kies dus een grotere pot, en verplaats je drakenklimop zodra de winterkou voorbij is.

Meststof: als je de plant wilt helpen, geef hem dan in het voorjaar en de zomer maximaal om de twee weken (niet vaker) meststof voor groene planten.

Snoeien: Als je ziet dat de takken dun en niet erg krachtig lijken, kort je ze in om de plant te versterken. Met stekken kun je veel nieuwe planten maken.

Veel plezier ermee!

Advertisement