Moet de oven ontvet worden? Maak je eigen schoonmaakmiddelcrème en laat hem weer als nieuw ruiken

door Natasja

22 Mei 2021

Moet de oven ontvet worden? Maak je eigen schoonmaakmiddelcrème en laat hem weer als nieuw ruiken
Advertisement

De oven gebruiken voor het bereiden van veel verschillende gerechten leidt onvermijdelijk tot een opeenhoping van vuil die altijd een beetje moeilijk te verwijderen is: ook als je bakplaten gebruikt om het vuil op de bodem op te vangen, blijven de dampen en eventuele spatten olie of vet aan de wanden kleven en door de hoge temperaturen verharden de afzettingen, waardoor je gedwongen wordt zeer krachtige chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken of lange tijd krachtig over de binnenwanden en de deur te schrobben.

Je kunt echter ook gebruik maken van een huishoudmiddel, economisch en natuurlijker, waarmee je zonder veel moeite uitstekende resultaten kunt bereiken, zoals de onderstaande schoonmaakmiddelcrème die je thuis kunt bereiden.

Advertisement

De benodigdheden

De benodigdheden
  •     Het sap van 2 citroenen
  •     130 gr zout
  •     130 ml azijn. Je kunt witte wijnazijn of appelazijn gebruiken, of zelfs alcoholazijn.
  •     200 ml water


Als je wilt, kun je ook proberen er een handvol pure Marseillezeepvlokken aan toe te voegen. Of zachte kaliumzeep.

Advertisement

De procedure en het gebruik

De procedure en het gebruik

De procedure is vrij eenvoudig, maar je kan twee variaties proberen:

1. Meng in een kom de verschillende ingrediënten, behalve de azijn, tot een vloeibare crème. Als je echter Marseillezeepvlokken gebruikt, moet je deze eerst smelten in water, dat heet moet zijn. En giet vervolgens het zout in deze vloeibare oplossing.

    Als alternatief kan je niet het sap van de citroenen gebruiken maar direct het vruchtvlees, en het zou een idee kunnen zijn om wat uitgeperste stukjes te gebruiken die nog wat sap hebben! In dit geval moet je ze in kleine stukjes snijden, en vervolgens een beetje water toevoegen (eventueel al gemengd met de zeep) en mengen met een blender (een staafmixer is waarschijnlijk handiger), als de brij eenmaal gemaakt is, zout toevoegen en blijven mengen tot je een homogene consistentie krijgt.

    2. Giet het mengsel in een pan en voeg de azijn toe
    3. Op een laag vuur laten staan tot het mengsel een smeuïge consistentie heeft bereikt (gewoonlijk ongeveer 15 tot 20 minuten).
    4. Zet het vuur uit, haal het er vanaf en laat het afkoelen.

Je kunt het in glazen potten, op een koele en droge plaats bewaren.

Om dit middel te gebruiken hoef je het alleen maar met een spons op de schoon te maken plekken te wrijven, zodat het zich goed aan de wanden en de vlekken hecht. Laat het tenminste tien minuten (of langer) inwerken en wrijf vervolgens over de vlekken om ze te verwijderen, spoel vervolgens af met een zachte doek en droog onmiddellijk af.

Veel succes!

Advertisement