Wil je groenten en fruit langer in de koelkast bewaren? Alles wat je nodig hebt is een afwasspons

door Natasja

04 April 2021

Wil je groenten en fruit langer in de koelkast bewaren? Alles wat je nodig hebt is een afwasspons
Advertisement

Niet iedereen heeft tijd om heel vaak boodschappen te doen om altijd de meest verse producten in huis te hebben, veel mensen proberen zelfs alles wat ze nodig hebben één keer per week of nog minder vaak in huis te halen. Wanneer je de verschillende gekochte verse producten in de koelkast bewaart, kun je de verschillende zones gebruiken om de juiste plaats te vinden voor al het voedsel, en meestal komen fruit en groenten terecht in de onderste, de koelere en meer beschutte, lades terecht.

Maar dit is niet altijd genoeg om de producten lang houdbaar te maken: vaak vind je groenten of fruit dat al begint te rotten. Dit gebeurt omdat de producten zich in omstandigheden met een te hoge vochtigheidsgraad bevinden. Sommige soorten, zoals bladgroenten, profiteren van vochtigheid om langer houdbaar te blijven, terwijl andere soorten (bijvoorbeeld wortelen) of fruit daaronder te lijden hebben. Om het voedsel langer vers te houden, kun je afwassponzen gebruiken.

Advertisement
Wil je groenten en fruit langer in de koelkast bewaren? Alles wat je nodig hebt is een afwasspons - 1

Om te zorgen dat deze truc werkt, moet je allereerst altijd de verschillende levensmiddelen in de koelkast in de meest geschikte bakjes of folie doen, afhankelijk van het levensmiddel, om te voorkomen dat er iets uitlekt en de rest van de in de koelkast opgeslagen producten besmet. Het is ook van essentieel belang de meest bederfelijke groenten en fruit die met vocht in aanraking komen, pas op te bergen nadat zij grondig zijn gewassen en vervolgens van al het overtollig vocht zijn ontdaan.

Dan hoef je alleen nog maar een of twee afwassponzen in de lade te leggen waarin je de groenten of het fruit wilt bewaren, bij voorkeur nieuw en gesteriliseerd (je kunt dit doen met baking soda en azijn, door ze een nacht te laten weken en vervolgens helemaal te laten drogen, maar je kan ook de spons in azijn weken en daarna kort de magnetron aanzetten) en vooral perfect droog.

Leg groenten en fruit op de sponzen en je zult ze langer kunnen bewaren. Om ervoor te zorgen dat de spons niet te snel doordrenkt raakt van de vochtigheid van de koelkast, kun je hem ook samen met het fruit in bakjes sluiten, zodat hij zelfs in de specifieke schappen geïsoleerd is van de rest van de producten. Je kunt ook een paar druppels azijn op de spons zelf doen om nare geurtjes te voorkomen en nog beter schimmelvorming te voorkomen.

Vergeet niet de schappen en laden van de koelkast vaak schoon te maken en ze altijd weer pas terug te plaatsen wanneer ze helemaal droog zijn, zodat je voorkomt dat schimmel je boodschappen bederft.

Advertisement