Vind je de sansevieria mooi? Een blad is genoeg om hem in water te vermeerderen: ontdek hoe

door Natasja

06 Mei 2021

Vind je de sansevieria mooi? Een blad is genoeg om hem in water te vermeerderen: ontdek hoe
Advertisement

De sansevieria is een van de meest voorkomende kamerplanten, die sinds enkele jaren weer helemaal terug is in de wereld van design en binnenhuisinrichting, niet alleen vanwege zijn zeer bijzondere uiterlijk, maar ook vanwege het eenvoudig kweken ervan en vooral vanwege het feit dat hij een van de planten is die volgens de NASA in staat zijn de lucht te zuiveren.

De sansevieria heeft zeer weinig water nodig (hij vreest meer teveel water dan droogte) en verdraagt gedeeltelijk schaduw, hoewel het beter is hem elke dag tenminste een beetje licht te geven. Hij is ook zeer gemakkelijk te vermeerderen, en als de juiste instructies worden gevolgd, kan hij binnen een paar weken nieuwe scheuten produceren voor elk blad dat als stek wordt gebruikt.

Advertisement
Tutorial via apieceofrainbow.com

Tutorial via apieceofrainbow.com

Alles wat je nodig hebt om een Sansevieria plant te vermeerderen is:

  •     een goed geslepen en gesteriliseerde schaar (steriliseren is nodig om te voorkomen dat de plant wordt aangetast door ziekten of parasieten)
  •     een pot of glas
  •     water

 

Hier zijn de eenvoudige stappen die je moet volgen om een nieuwe plant te verkrijgen van een eenvoudig blad:

 

    1. Snij een blad af aan de basis. Zorg ervoor dat je een middelgrote kiest, niet te klein maar ook niet te oud. 

    2. Als je wilt, kun je op dit punt deze handleiding volgen https://www.apieceofrainbow.com/propagate-sansevieria-snake-plant/, en met een schaar een kleine driehoek wegknippen aan de basis van het zojuist genomen blad, zodat een V ontstaat zoals je op de foto ziet.

     3. Laat het blad een paar dagen liggen: je moet de snede de tijd geven om te genezen en een soort "eelt" of film te vormen die, zodra het blad in water is gelegd, zal voorkomen dat het gaat rotten. Er zijn ook mensen die niet kunnen wachten en het blad direct in het water leggen. Je zou het met twee verschillende bladeren kunnen proberen en de verschillen in het proces kunnen ervaren!

    4. Nadat de nodige tijd is verstreken, neem het glas de pot (die niet te groot moet zijn, gewoon een met een diameter die groot genoeg is om het blad erdoor te laten passen) en leg het blad erin.

    5. Giet wat water erin zodat het het blad net boven de top van de "V" bereikt die je hebt gemaakt met de snede. Aangezien de wortels uit het gesneden weefsel zullen groeien, helpt deze techniek de wortels meer ruimte te geven om te groeien.

   6.  Wacht 3 of zelfs 5 weken (en vul indien nodig water bij, maar nooit boven het aangegeven niveau) en je zult de wortels uit de snede zien groeien. 

    7. Na nog eens 2 tot 3 weken zullen er ook nieuwe knoppen verschijnen.

 

Op dit punt kun je besluiten om de plant in aarde te planten of zelfs te experimenteren met het kweken in water.

 

 

Advertisement
Tutorial via ohiotropics.com

Tutorial via ohiotropics.com

Een andere methode bestaat uit het van de moederplant genomen blad te verdelen in delen van 5 tot 7 cm hoogte, en dan te werk te gaan alsof het een heel blad was. Als je voor deze optie kiest, is het belangrijk, zoals in deze procedure wordt aangegeven https://www.ohiotropics.com/2019/09/18/propagate-sansevieria-water, dat de verschillende segmenten in het water worden geplaatst met de richting die zij hadden toen zij deel uitmaakten van het blad, d.w.z. niet ondersteboven. Dit systeem heeft slechts één nadeel: de planten die uit de segmenten groeien, hebben de neiging hun bontbladigheid te verliezen (als ze die al hadden).

 

Je kunt ook afzien van de V-snede, die vooral bij segmenten een groot deel van de stek wegneemt, maar in dat geval moet je een manier vinden om het blad (of segment) iets omhoog te houden ten opzichte van de bodem van de pot (of blik, of glas), en je kunt jezelf helpen door houders te kiezen waarvan de bovenkant breder is dan de onderkant, zodat het blad niet naar beneden glijdt, of knijpers te gebruiken zoals haarknijpers of clips die voor orchideeën worden gebruikt. Sommige mensen gebruiken tandenstokers.

 

Heb je ook zin om sansevieria planten te vermeerderen?

 

Advertisement