Maak optimaal gebruik van de ruimte in je keuken met deze creatieve oplossingen

door Natasja

30 Maart 2021

Maak optimaal gebruik van de ruimte in je keuken met deze creatieve oplossingen
Advertisement

Een keuken hoeft niet per se groot te zijn om comfortabel en efficiënt te zijn, maar het is wel zo dat wanneer de beschikbare ruimte beperkt is, je iets moet bedenken om voor alle spullen een plekje te vinden zonder dat het een rommeltje wordt.

Het is dus nuttig om wat inspiratie op te doen om oppervlakken en volumes die je misschien op een verkeerde manier of helemaal niet gebruikt, optimaal te benutten. Er zijn namelijk accessoires of oplossingen die met het doe-het-zelven kunnen worden gemaakt en die echt nuttige ruimtebesparende ideeën vormen. Kijk dus eens of er in de keuken ruimte is onder de kastjes, onder de meubels of ertussen, en laat je inspireren door onderstaande ideeën om de ruimte functioneler in te delen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Er zijn uitschuifbare meervoudige stekkerdozen te koop, die er alleen uit kunnen worden gehaald als er apparaten op moeten worden aangesloten die niet permanent op het aanrecht kunnen staan. Als je de stekkerdoos niet nodig hebt, schuift je het gewoon omlaag zodat het onder het aanrecht verdwijnt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Voor het opbergen van messen, scharen en ander metalen keukengerei kun je magnetische strips gebruiken die aan de muur worden bevestigd, of een dergelijke plank, die half verborgen blijft onder de kasten tot je hem open vouwt en automatisch kantelt zodat de verschillende messen tevoorschijn komen die door magneten op hun plaats worden gehouden.

Pinterest

Pinterest

Vervolgens kun je onder de bovenkasten enkele lichte maar sterke ijzeren rekjes aanbrengen om niet al te zware voorwerpen op te plaatsen, zoals snijplanken of pannendeksels, maar ook theedoeken en pannenlappen.

Pinterest

Pinterest

Kijk naar beneden: net als in de laden onder ovens, kun je onder keukenkastjes een nuttige ruimte maken voor smalle laden waarin je ovengerei en andere dingen die je zelden gebruikt, kunt opbergen.

Pinterest

Pinterest

Met een kookeiland in het midden van de keuken, of een aanrecht dat de keuken scheidt van de woonkamer, beschik je over een zeer nuttig extra werkblad, maar daar is niet altijd plaats voor. Dan kun je overwegen om tussen het keukenmeubilair een ruimte te maken waarin je een handige tafel kunt verstoppen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Hetzelfde idee kan worden toegepast op de kookeilanden zelf, om ze nog handiger te maken zonder dat de keuken te vol wordt.

Pinterest

Pinterest

Voor onze viervoeters is er dit idee om de bakjes uit de onderkant van een kookeiland te laten komen (gemaakt van een oude ladekast trouwens!).

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Meubels met diepe compartimenten hebben vaak maar één plank, zodat je een wankele stapel pannen, steelpannen en veel ander keukengerei krijgt. Of je moet de planken verhogen.... Of je kan eens iets heel anders verzinnen door een ruime uittrekbare lade te maken met handige verdelers om alles netjes te houden.

Pinterest

Pinterest

Evenmin mag het gemak van houders in de deuren worden onderschat, vooral in het kastje onder de spoelbak, dat vaak geen planken heeft die in de weg zouden kunnen zitten bij het sluiten van een deur die op deze manier is uitgerust.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een houder op rails om alle pannen eenvoudig te kunnen pakken, altijd opgeborgen in volgorde van grootte: het is echt handig, en laat ruimte over om andere spullen op de bodem van de kast te zetten.

Pinterest

Pinterest

Smalle inzetstukken tussen de meubels en de muur, op zo'n manier afgewerkt dat ze perfect bij de rest van het meubilair passen, worden vaak gebruikt als rekken voor kruiden, maar kunnen ook een mini-opbergruimte worden!

Is een van deze ideeën misschien iets voor jou?

Advertisement