Miniatuurtuintjes: laat je inspireren door deze prachtige terrariums die je in glazen potten kunt maken

door Natasja

12 Mei 2021

Miniatuurtuintjes: laat je inspireren door deze prachtige terrariums die je in glazen potten kunt maken
Advertisement

Terrariums zijn kleine miniatuurtuinen in potten of andere glazen houders, betoverende kleine werelden die verschillende microlandschappen creëren, afhankelijk van de gekozen soort planten. Door hun compacte formaat zijn ze het perfecte idee voor wie een beetje willen tuinieren maar niet veel ruimte heeft.

Je moet uitzoeken welke soort planten je wilt gebruiken en ervoor zorgen dat je ze het juiste licht en de juiste temperatuur kunt geven. Als je dat eenmaal hebt uitgezocht, zijn terrariums tamelijk zelfvoorzienend: ze vereisen minimaal onderhoud, je hoeft ze niet vaak water te geven. Dus als je niet elke dag tijd kunt besteden aan de planten, kunnen ze de ideale oplossing zijn om van een beetje groen te genieten en tegelijkertijd op een originele manier het huis te decoreren.

Pinterest

Pinterest

De eenvoudigste zijn die met vetplanten, zoals cactussen, die niet veel grond of vaak water nodig hebben.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als je echter niet van woestijnlandschappen houdt, zijn terrariums met halfschaduw planten, zoals deze waar een klein venushaar op een miniatuurboom lijkt, ook een goed alternatief.

Pinterest

Pinterest

Niets belet je om nog eenvoudigere composities te maken, met rotsen en mos, die je vervolgens na verloop van tijd zou kunnen verrijken, eventueel met bloembollen die kleine plantjes voortbrengen.

Pinterest

Pinterest

Het is belangrijk de gekozen glazen houder perfect schoon te maken alvorens te beginnen, en er vervolgens langzaam de verschillende benodigde substraten in te gieten. Door deze groene composities in doorzichtige houders te maken, is het mogelijk elk materiaal ook voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

Pinterest

Pinterest

Het is heel mooi om de verschillende lagen onder de planten te zien, en na verloop van tijd ook de wortels die ertussen kruipen. En de planten die gewoonlijk als miniaturen in de schalen van composities binnenshuis worden gebruikt, lijken in deze landschappen op schaal werkelijk miniatuurstruiken of -bomen te worden!

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Wie met verschillende ideeën wil experimenteren kan ook informatie winnen over het maken van een terrarium met water: deze kluit aarde met mos lijkt wel een eiland!

Pinterest

Pinterest

Vetplanten zijn planten die meer dan wat dan ook zand als substraat nodig hebben, zodat je meer plezier kunt beleven aan het tekenen van kleurrijke lagen met prachtige patronen.

Advertisement
inthesecretgarden.it

inthesecretgarden.it

Als je op deze manier planten leert kweken, kun je ware meesterwerken creëren, zoals deze grote pot die een weelderig bos lijkt te herbergen.

Pinterest

Pinterest

Een zeer populair idee is het verlevendigen van terrariums door er personages van uiteenlopende aard, meestal dieren, in op te nemen, die alles in een klein sprookjeslandschap veranderen. Kijk maar eens hoe dit konijntje uit een hol aan de voet van een boom tevoorschijn lijkt te komen, terwijl het in feite om een klein exemplaar van Davallia gaat, een varen met luchtige en harige wortels.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Ervaren kwekers kunnen ook proberen bloeiende soorten te kweken en zo de magie van de natuur die zelfs in een dergelijke houder weet te ontwaken, bewonderen.

Zou je willen proberen een terrarium te maken?

Advertisement