De eenvoudigste en meest doeltreffende middelen om de radiatoren grondig schoon te maken

door Natasja

25 Maart 2021

De eenvoudigste en meest doeltreffende middelen om de radiatoren grondig schoon te maken
Advertisement

De meeste verwarmingssystemen in huizen omvatten de installatie van radiatoren, het is dus normaal om radiatoren tegen een muur geplaatst te zien. Misschien merk je het niet omdat je eraan gewend bent ze in huis te hebben, maar radiatoren worden ook erg vuil, en wanneer je ze eindelijk schoon gaat maken, realiseer je je dat ze echt een grondige beurt nodig hebben.

Het eerste wat je moet doen, is steevast de stoflaag verwijderen op de radiatoren en die tussen de gleuven nog meer aanwezig is, en vervolgens kan je overgaan tot het schoonmaken van het oppervlak met doe-het-zelfproducten.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Het stof verwijderen: je kunt jezelf natuurlijk helpen met een stofzuiger of stofopnemende doeken, maar als je die niet hebt, hoef je je geen zorgen te maken. In feite kun je een gewone föhn gebruiken en enkele vochtige doeken (zelfs oude vaatdoeken of stukken oude, beschadigde lakens) zowel achter de radiator als op de vloer leggen; zij dienen om stof op te vangen. Gebruik de föhn op de met stof bedekte plekken, vooral op de gleuven die moeilijk met de hand te bereiken zijn en zorg ervoor dat je de luchtstraal zo richt dat het stof naar de vochtige doeken wordt geblazen.
  • Het oppervlak reinigen: je kunt baking soda gebruiken. Los 60 gram op in een liter heet water in een teil en wrijf dan met een microvezeldoek over het oppervlak van de radiator, waarbij je bij eventuele vlekken wat harder wrijft.                                                                                                                                                         Als alternatief kun je azijn en alcohol gebruiken. Je moet 250 ml azijn en 250 ml alcohol in een liter water in een emmer of teil mengen en met dit mengsel met een spons of zachte doek over het oppervlak van de radiator wrijven.


Zorg ervoor dat je de radiatoren na elke reinigingsbeurt goed afdroogt, en begin uiteraard pas met het schoonmaken wanneer ze goed afgekoeld zijn.

Wanneer je de radiatoren aan het eind van het koude seizoen niet meer gebruikt, of vlak voordat je ze weer gaat gebruiken, moet je ook de ontluchtingsklep openen om ervoor te zorgen dat eventuele luchtbellen ontsnappen. Zodra je water eruit ziet komen, sluit je de klep.

Ook al was het je eerst misschien niet opgevallen maar wanneer de radiatoren weer glanzen, kun je het verschil zien, dus je kan ze het beste ten minste één of twee keer per jaar goed schoonmaken!

Advertisement