Ontdek welke voorwerpen nooit in de badkamer mogen worden bewaard

door Natasja

30 April 2021

Ontdek welke voorwerpen nooit in de badkamer mogen worden bewaard
Advertisement

De badkamer is de ruimte waar zich van het hele huis het meeste vocht ophoopt, en dit zet zich af op alle oppervlakken en voorwerpen in de badkamer, waardoor ze een vruchtbare bodem vormen voor de verspreiding van schimmels en bacteriën die vervolgens in contact komen met je lichaam.

Hoewel het zeker handiger is om nuttige voorwerpen bij de hand te hebben, is het voor je gezondheid en hygiëne beter om ze niet open en bloot te bewaren, of ze tenminste niet in de buurt van douches, badkuipen en wastafels te bewaren, ze regelmatig schoon te maken en te ontsmetten en te proberen de ruimte zo vaak mogelijk te luchten. Ontdek welke voorwerpen zo veel mogelijk tegen vocht beschermd moeten worden.

Advertisement

De zeep in de douche

De zeep in de douche

Todd LappinSegui/Flickr

Door de zeep in de buurt van de waterstraal in de douche te houden, wordt de levensduur ervan aanzienlijk verkort, waardoor de zeep smelt en er zich gesmolten zeep in de douche zelf ophoopt. Het is het beste om het altijd op schoteltjes te bewaren die zijn gemaakt om overtollig water af te voeren, en uit de buurt van de douche of het bad.

Advertisement

Parfums en make-up kwasten

Parfums en make-up kwasten

Pinterest

Parfums mogen niet in de badkamer worden bewaard: het is een ruimte die hogere temperaturen bereikt dan andere ruimtes wanneer je doucht of een bad neemt, en temperatuurschommelingen, vooral naar een hoge temperatuur, zorgen ervoor dat de parfums hun geur verliezen. Een andere factor die ze snel verslechtert, is blootstelling aan licht. Het is jammer dat sommige flessen verborgen moeten worden gehouden, maar het is beter ze in kasten, laden of in hun verpakking te bewaren, in ieder geval uit de buurt van vochtigheid.

Make-up kwasten moeten niet alleen na elk gebruik of zo vaak mogelijk goed worden schoongemaakt, maar je moet ook voorkomen dat de haartjes zelfs enigzins nat worden.  Door de warme, vochtige lucht in de badkamer kan er schimmel ontstaan en kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen, net als bij tandenborstels. Daarom moeten al deze producten in gesloten houders worden bewaard, en in ieder geval niet in vochtige ruimtes. Je kan kwasten beter in een andere kamer gebruiken, eventueel kan je er zelfs een kaptafel maken.

Scheermesjes

Scheermesjes

Mr.TinDC/Flickr

Stoom van de douche en te veel vocht in de badkamer kunnen de bladen doen roesten, wat kan leiden tot huidbeschadiging. En het helpt niet veel om ze na elk gebruik goed schoon en droog te maken. Ze moeten dus worden bewaard in houders of lades, uit de buurt van vocht.

Sieraden

Sieraden

pixnio.com

Vocht past ook niet goed bij de metalen waarvan sieraden zijn gemaakt (behalve die in zuiver goud). Verwijder ze dus altijd voordat je onder de douche gaat, om te voorkomen dat ze oxideren en hun glans verliezen.

Gezichtscrèmes op de wastafel

Gezichtscrèmes op de wastafel

Pinterest

Bijna alle schoonheidsproducten moeten op droge, koele plaatsen worden bewaard (sommige crèmes moeten direct in de koelkast worden bewaard). Door ze in de buurt van de douche te bewaren, worden ze blootgesteld aan hitte, waardoor hun consistentie wordt aangetast, en door het vocht dat erin sijpelt, kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, wat irritatie of acne kan veroorzaken. Je kan ze dus het beste in droge lades buiten de badkamer, of zelfs de koelkast bewaren.

Advertisement

Handdoeken

Handdoeken

Pinterest

Handdoeken moeten zeer vaak worden verschoond en mogen nooit in de buurt van de doucheruimte worden bewaard. Neem ze mee als je ze nodig hebt, gebruik ze een paar keer en gebruik daarna schone handdoeken. Bewaar de handdoeken in een kast buiten de badkamer.

Badjassen

Badjassen

Pinterest

Hetzelfde geldt voor badjassen. Al deze voorwerpen, of ze nu van badstof of van andere stoffen zijn gemaakt, worden bij elk gebruik met vocht doordrenkt en mogen nooit lang vochtig blijven, om te voorkomen dat ze een broedplaats worden voor bacteriën en ziektekiemen, die vervolgens op je lichaam terechtkomen.

Advertisement