Is de muur door schimmel aangetast? Ontdek hoe je het beste de muur opnieuw kan schilderen met deze nuttige tips

door Natasja

21 Maart 2021

Is de muur door schimmel aangetast? Ontdek hoe je het beste de muur opnieuw kan schilderen met deze nuttige tips
Advertisement

Ruimtes zoals badkamers of kelders, en in het algemeen al die donkere en koudere ruimtes waar vochtigheid lang blijft hangen, omdat het waarschijnlijk ruimtes zijn die lange tijd gesloten zijn, niet goed geventileerd worden of niet door zonlicht bereikt worden, zijn het ideale terrein voor de verspreiding van zwammen en schimmels, waarvan de sporen uiterst schadelijk voor de gezondheid zijn.

Het is daarom noodzakelijk het probleem te verhelpen en vervolgens de muur zelf te herstellen door hem opnieuw te verven. Hieronder volgen enkele nuttige tips om dergelijke werkzaamheden aan te pakken.

Advertisement
Frank Steiner/Flickr

Frank Steiner/Flickr

Het eerste wat je moet doen wanneer je voor een muur staat waarop min of meer opvallende vlekken van vocht en schimmel verschijnen, is de oorzaak daarvan opsporen. Vocht houdt namelijk verband met structurele problemen die moeten worden opgelost om te voorkomen dat hetzelfde probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet: lekken in de muur als gevolg van kapotte leidingen, infiltraties vanaf het dak of het terras en andere soortgelijke situaties zullen uiteindelijk altijd hetzelfde effect hebben op de muur of het plafond, waardoor de omgeving ongezond wordt en het er lelijk uit gaat zien.

Het kan ook zijn dat de vochtigheid ontstaat omdat de kamer permanent gesloten is en niet door zonlicht wordt bereikt, noch wordt verwarmd. Wanneer het probleem van de vochtigheid is opgelost, moeten schimmels en zwammen nog worden aangepakt en moet er opnieuw worden geschilderd.

Om vlekken te verwijderen, kunnen verschillende doe-het-zelfmiddeltjes worden gebruikt: baking soda, azijn, waterstofperoxide, borax en tea tree olie zijn allemaal nuttige ingrediënten, en elk van deze ingrediënten moet (de poeders moeten in water worden verdund) op de te behandelen muur worden aangebracht, een paar uur laten zitten alvorens er met een vochtige doek over te wrijven en goed te drogen.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Alvorens over te gaan tot het overschilderen van de muur, is het goed om:

  •     Eventuele oude verflagen te verwijderen als de dekking niet meer gelijkmatig is.
  •     In gevallen waarin het een oud probleem is, is het ook raadzaam een nieuwe laag cement aan te brengen om problemen in de toekomst te voorkomen.
  •     Ontsmet de muur met chloor of waterstofperoxide en laat hem perfect drogen alvorens met de verf verder te gaan.
  •     Wat de verf zelf betreft, kan je het beste kiezen voor vochtwerende verf, zoals die met rubber. Er zijn speciale producten op basis van chloorrubber, gekenmerkt doordat ze een grote weerstand tegen agressieve stoffen, water, algen en schimmels bieden.

Succes!

 

Advertisement