Een gasfornuis vol aangekoekte etensresten en spetters? Laat hem weer glimmen met deze supereffectieve doe-het-zelf methodes

door Natasja

25 April 2021

Een gasfornuis vol aangekoekte etensresten en spetters? Laat hem weer glimmen met deze supereffectieve doe-het-zelf methodes
Advertisement

Het gasfornuis wordt vaak erg vies, en soms als je de hele keuken hebt schoongemaakt en opgeruimd zonder veel aandacht aan het gasfornuis te besteden, lijkt het wel of je tevergeefs je best hebt gedaan. Het gasfornuis schoonmaken wordt dus een bijna dagelijkse taak, maar in de meeste gevallen maak je bij het schoonmaken alleen de plaat schoon, zonder elke keer de pandragers en de gaspitten te reinigen.

Ook deze onderdelen komen echter in contact met voedsel en vloeistoffen, die dan, door de hitte, veranderen in moeilijk te verwijderen korsten. Als je deze onderdelen van het gasfornuis niet om de zoveel tijd goed schoonmaakt, kunnen ze misschien niet goed werken, dus is het goed om enkele handige trucs te kennen om ze zonder al te veel moeite schoon te maken.

Advertisement
Een gasfornuis vol aangekoekte etensresten en spetters? Laat hem weer glimmen met deze supereffectieve doe-het-zelf methodes - 1

Wanneer ze niet heel erg vies zijn, volstaat het de verschillende onderdelen gedurende een half uur of langer onder te dompelen in een teil met warm water en afwasmiddel (je kunt ook Marseillezeep gebruiken, of water en azijn), en ze vervolgens met een spons te reinigen.

Bij wat viezere onderdelen kun je in plaats daarvan zout en azijn gebruiken: ook in dit geval vul je een teil met heet water en giet er vervolgens 60 ml azijn en 2 eetlepels zout in, goed mengen. Op het moment dat je met de spons erop wrijft, giet je er nog een beetje zout op, dat een schurende werking zal hebben op de korsten.

Dan is er nog wassoda (of natriumcarbonaat). Bedek een aanrecht met kranten, oude vaatdoeken of een plastic zeil (als het van marmer of andere delicate materialen is, mag het niet in contact komen met de soda), en leg er de verschillende onderdelen op die schoon moeten worden gemaakt. Strooi natriumcarbonaat over elk deel, spuit er vervolgens voldoende warm water op om een soort pasta te maken en laat dit inwerken. Je zult merken dat na 5 of 10 minuten het vuil zacht genoeg zal zijn geworden om met behulp van een spons onder stromend water te worden verwijderd.

Met name voor gaspitten kun je ze ook onderdompelen in een pan met kokend water waarin je ook een glas (of meer, afhankelijk van het geval) azijn hebt gegoten. Laat ze (na het het vuur uitgezet te hebben) een uur in het water weken en maak dan een zachte pasta van azijn en baking soda. Pak de gaspitten één voor één op en help jezelf met een oude tandenborstel gedoopt in de pasta om vlekken en obstructies te verwijderen.

Veel succes!

Advertisement