Zo heb je azijn nog nooit hebt gebruikt: 10 alternatieve trucs voor huishoudelijke klusjes

door Natasja

13 April 2021

Zo heb je azijn nog nooit hebt gebruikt: 10 alternatieve trucs voor huishoudelijke klusjes
Advertisement

Azijn is een van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken en voor vele huishoudelijke klusjes: goedkoop en super effectief in het verwijderen van vettig vuil, kalkaanslag en meer, het is vaak het hulpmiddel waarmee je uitstekende schoonmaakresultaten kunt bereiken zonder specifieke producten of te agressieve chemische middelen te gebruiken. Het is ook een middel dat je vaak helpt om vieze geurtjes te verdrijven die anders moeilijk weg te krijgen zijn.

Witte wijnazijn, of zelfs appelazijn, daar moet je altijd grote voorraden van in huis hebben: ontdek hieronder op hoeveel manieren je azijn elke dag kunt gebruiken om vele verschillende huishoudelijke klussen te verrichten.

Zo heb je azijn nog nooit hebt gebruikt: 10 alternatieve trucs voor huishoudelijke klusjes - 1

  1. Als afwasmiddel: telkens wanneer je een beetje afwasmiddel op de spons doet, doe er ook een beetje azijn bij, om alles goed te ontvetten. Het werkt ook goed voor de spons zelf!
  2. Voor gootsteen- en wastafelafvoeren: zowel in de keuken als in de badkamer kun je azijn samen met baking soda gebruiken om verstoppingen in de leidingen te verhelpen (als deze niet van PVC zijn). Giet eerst de baking soda, vervolgens de azijn en als ze hun werk hebben gedaan als laatste ook kokend water.
  3. Voor het schoonmaken van de oven (inclusief de magnetron): gebruik voor het schoonmaken van de ovenwanden een mengsel van warm water en azijn, met een zachte doek. Als er ook verbrande korstjes zijn, maak dan een pasta met baking soda en laat dit een half uur intrekken alvorens het met lauw water te verwijderen.
  4. Voor het schoonmaken van keuken- of badkamerbladen: voor keuken- of badkamerbladen (als ze niet van marmer zijn) is azijn een groen en zuinig alternatief voor ontvetters.
  5. Om de koelkast schoon te maken: het ontvet en verwijdert onaangename geurtjes, en heeft een opmerkelijke antibacteriële werking, perfect voor koelkastoppervlakken.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

  • 6. Voor het reinigen van waterkokers, koffiekannen en theepotten: deze keukenaccessoires die altijd met water in contact komen, vertonen vaak kalkvlekken. Azijn helpt om de kalk te verwijderen. Giet er warm water en azijn in en laat het een tijdje inwerken alvorens het met een spons te schrobben en het af te spoelen.
  • 7. Om vieze geurtjes te verwijderen: kook water en azijn om hardnekkige of vieze geurtjes na het koken te verwijderen, of laat citrusschillen in de azijn trekken om van hun geur te genieten.
  • 8. Snijplanken wassen: snijplanken moeten altijd worden gewassen met een beetje azijn (zout en citroen helpen ook), vooral nadat ze in contact zijn geweest met vette levensmiddelen, vlees of vis, om alle sporen van voedsel efficiënter te verwijderen dan met zeep alleen. Als je azijn gebruikt in plaats van water en zeep, gaan de houten snijplanken ook langer mee.
  • 9. Etiketten van potten verwijderen: door azijn (alleen of gemengd met een beetje baking soda) over lijmresten te wrijven kunnen etiketten van potten en glazen flessen doeltreffend worden verwijderd.
  • 10. Om ramen en spiegels schoon te maken: probeer een oplossing van water en azijn te gebruiken om spiegels en ramen schoon te maken, het kan strepen en vuil verwijderen, waardoor ze weer gaan glanzen!


Het is echt altijd de moeite waard om azijn in huis te hebben!

Advertisement