Laat je huis altijd lekker ruiken met een pan: ontdek hoe eenvoudig het is om van vieze geurtjes af te komen

door Natasja

08 Maart 2021

Laat je huis altijd lekker ruiken met een pan: ontdek hoe eenvoudig het is om van vieze geurtjes af te komen
Advertisement

Als je kookt, wordt de ruimte - of misschien wel het hele huis - doordrenkt met sterke geuren, vooral na het bakken van voedsel. Of misschien verbrand je wel iets en blijft de stank van verbrand voedsel overal hangen.

Om de onfrisse geuren te neutraliseren kun je, naast de ruimte zoveel mogelijk luchten en het schoonmaken van de vieze pannen en keukengerei, ook een eenvoudige zelfgemaakte methode gebruiken, namelijk een pan met kokend water (maar je kunt ook verschillende koekenpannen of steelpannen gebruiken) waarin je enkele ingrediënten doet die je vast wel in huis hebt.

Advertisement
Jamie/Flickr

Jamie/Flickr

Om vieze geuren te verwijderen:

  •     Met azijn (beter appelazijn, want die heeft een fijnere geur): een half glas is genoeg (maar je kunt de dosis ook verhogen, afhankelijk van de hoeveelheid water) in het water gegoten en samen met het water gekookt. Laat de pan op laag vuur tien minuten of nog langer sudderen, tot je het gevoel hebt dat de onaangename geur verdwenen is.
  •     Met citroen en baking soda: de techniek is dezelfde, maar in dit geval is de geur vaak aangenamer. Voor een halve liter water heb je het sap van een citroen en 4 lepels baking soda nodig.
  •     Met citroenzuur: los 4 eetlepels citroenzuur in poedervorm op in een halve liter water en breng het aan de kook zoals in de andere gevallen.


Om het huis lekker te laten ruiken:

  •     Met fruit: appel en sinaasappel zijn twee handige en effectieve opties. Snij het fruit in plakjes en laat het een uur in water sudderen. Bij citrusvruchten zijn zelfs de schillen al voldoende.
  •     Voeg specerijen of kruiden toe: als je thuis aromatische kruiden hebt, zoals rozemarijn, munt, tijm of lavendel, zijn ze perfect om toe te voegen wanneer je het fruit op deze manier gebruikt, of ook alleen. Een goede combinatie is met citroen. Anders kun je samen met de sinaasappel steranijs of kaneel gebruiken. Als je ook een laurierplant hebt, is dat een andere goedkope en eenvoudige optie.


Als je dit middel in de koudste periodes wilt gebruiken, wanneer de verwarming of - nog beter - de kachels aan staan, kun je de methode toepassen door de pan (of een keramische kom, bijvoorbeeld) met het water en de gekozen ingrediënten boven de warmtebronnen te plaatsen, zodat je zelfs geen gas of elektriciteit hoeft te verspillen.

Heb je ooit een van deze oplossingen geprobeerd?

Advertisement