Stressvrij schone en frisse oven: laat hem als nieuw blinken met deze remedies

door Natasja

07 Maart 2021

Stressvrij schone en frisse oven: laat hem als nieuw blinken met deze remedies
Advertisement

Er zijn vele soorten voedsel die je gewoonlijk in de oven bereidt, en hoe voorzichtig je ook bent, vroeg of laat ontstaan er vuilafzettingen die altijd vrij moeilijk te verwijderen zijn, vooral als er veel tijd tussen de ene grondige schoonmaakbeurt en de volgende zit.

Het kookcompartiment, maar ook de deur, komen vol met strepen en etensresten te zitten die, als ze niet op tijd worden verwijderd, verbranden en een onaangename geur afgeven. Een vuil glas betekent ook dat de deur vaak moet worden geopend om te controleren of het voedsel klaar is, wat soms het resultaat kan verpesten.

Naast het gebruik van in de winkel verkrijgbare producten, kun je doeltreffende doe-het-zelfmethoden uitproberen die minder agressief en schadelijk voor het milieu zijn, zoals de hieronder vermelde methoden.

Advertisement

Het kookcompartiment

Het kookcompartiment
  •  Na het verwijderen van de roosters en het leegmaken van de oven, die moet worden uitgeschakeld, giet een half glas alcoholazijn in een spuitfles van een liter, en vul de rest met water. Breng het royaal aan op het vuil, laat het een paar minuten inwerken met de oven gesloten en schrob er vervolgens over met een spons gedrenkt in water.
  •     Als je een andere methode wilt proberen (of naast de eerste wilt gebruiken), kun je twee kommen vullen met alcoholazijn die je eerst hebt gekookt, en deze een half uur in de gesloten oven laten staan zodat de dampen op de muren inwerken. Daarna met een spons of doek gedrenkt in water en azijn het vuil verwijderen, vervolgens alleen afspoelen met een schone natte doek en afdrogen met een andere doek.
  •     In gevallen waarin azijn alleen niet voldoende is, kun je proberen een pasta te maken door er een beetje baking soda aan toe te voegen, dat je op de moeilijkste vlekken laat inwerken, alvorens ze te verwijderen zoals in de andere gevallen.
Advertisement
Chris D 2006/Flickr

Chris D 2006/Flickr

Ook hier kan witte alcoholazijn op twee manieren worden gebruikt:

  •     door dezelfde bereiding die je voor het kookcompartiment gebruikt op de roosters te spuiten, die je in de gootsteen of in een grote bak hebt geplaatst, en het laten inwerken zodat het vettige vuil goed oplost;
  •     of, in geval van meer hardnekkig vuil, door de roosters een half uur te weken in een oplossing van water en azijn (3 delen water en 1 deel azijn), waaraan je ook een paar eetlepels baking soda kunt toevoegen.


Als dit gedaan is, moet je er voorzichtig met een sponsje over wrijven om alles te verwijderen en grondig af te spoelen.

Het glas

Het glas

Vul een spuitfles met 300 ml water en 30 ml alcoholazijn, en voeg 1 eetlepel baking soda toe.
2. Spuit het op de open deur, en laat het een kwartier inwerken
3. Veeg het vuil weg met een spons en spoel het vervolgens af met een vochtige doek en droog het goed af

Indien de vetresten hardnekkig zijn, maak een smeerbare pasta van azijn en bicarbonaat en smeer die met behulp van de spons op het hele glas; ga vervolgens verder als in punt 3.

Succes ermee!

Advertisement