Versier je tuin op een elegante manier met deze 8 eenvoudig te kweken struiken

door Natasja

13 Maart 2021

Versier je tuin op een elegante manier met deze 8 eenvoudig te kweken struiken
Advertisement

Een tuin vol planten betekent genieten van een oase van rust en schoonheid waar je tijd in contact met de natuur kunt doorbrengen en er het hele jaar door van kunt profiteren. Hoewel het verzorgen van planten zeker een therapeutische bezigheid is, is het frustrerend als er te veel planten zijn om te verzorgen terwijl je er geen tijd voor hebt, en het is altijd een beetje triest om ze te zien lijden omdat ze niet met de nodige zorg zijn verzorgd.

Waarom ga je dan niet op zoek gaan naar planten die er mooi uitzien, maar vooral zelfvoorzienend zijn? Als je op zoek bent naar middelgrote tot grote bloeiende struiken om delen van de tuin mee te vullen, van grote perken tot borders, kijk dan eens naar de onderstaande soorten: ze zijn allemaal behoorlijk resistent, verdragen verschillende soorten grond en klimaten en zijn goed bestand tegen zelfs de meest voorkomende ziekten.

Advertisement

Kerria japonica

Kerria japonica

Commons Wikimedia/Pxhere

Deze prachtige struik produceert in het voorjaar een grote hoeveelheid gele roosachtige bloemen en kan een maximale hoogte bereiken van 2 meter (of 2,5), met een afgeronde groeiwijze. Er zijn verschillende cultivars die dubbele of gedeelde bloemen hebben, maar de andere kenmerken van de plant blijven eigenlijk onveranderd. Aan het eind van de zomer geeft hij een tweede bloei, die minder overvloedig is, maar nog steeds erg mooi.

Hij geeft de voorkeur aan een zonnige plaats, hoewel hij ook bestand is tegen schaduwrijke plaatsen, waar hij echter minder bloemen zal produceren. Hij is zeer resistent en niet veeleisend als het op water geven aankomt. Pas op voor schimmels en rupsen die de plant ernstig kunnen beschadigen, en denk eraan de plant pas na de voorjaarsbloei te snoeien.

Advertisement

Rhodotypos scandens

Rhodotypos scandens

Commons Wikimedia

Als je van kerria houdt, zul je misschien ook deze sterk gelijkende plant waarderen: Rhodotypos scandens. Het is een struik die geschikt is voor hagen (zacht en breed, hij kan een diameter van 2 meter bereiken), hij heeft een zeer uitbundige bloei in het voorjaar, terwijl hij in de herfst en winter vol zit met zwarte bessen waar de vogels dol op zijn.

Om de bloei, die net als bij de kerria op de takken van het jaar ervoor plaatsvindt, niet te hinderen, moet hij worden gesnoeid wanneer hij tegen het einde van de lente verwelkt. Hij kan het beste aan de zon worden blootgesteld.

Tataarse kamperfoelie (Lonicera tatarica)

Tataarse kamperfoelie (Lonicera tatarica)

Commons Wikimedia

Deze zeer krachtige struik, die nauw verwant is aan de klimmende kamperfoelie, kan 4 meter hoog worden en een diameter van 2-3 meter hebben. Er zijn verschillende cultivars, maar over het algemeen zijn de bloemen roze en verschijnen ze tussen april en mei, en duren ze tot juli of augustus. Na de bloei produceert hij mooie rode bessen, waardoor hij in de herfst ook erg mooi is.

Perfect als achtergrond voor grote bloemperken, lichtdragend, bestand tegen zelfs -25°C, groeit op alle grondsoorten en verdraagt ook plaatsen in halfschaduw. Hij moet niet te vaak worden gesnoeid (om de 3 of 4 jaar) en alleen voor een minimale begrenzing, dus hij is geschikt voor grote ruimtes.

Alexandrijnse laurier

Alexandrijnse laurier

Commons Wikimedia

De Alexandrijnse laurier (Danae Racemosa of Ruscus Racemosus) is een compacte, opgaande struik die een hoogte en een diameter kan bereiken van 0,60 tot 1 m. Het is een vrij langzaam groeiende plant, geschikt voor halfschaduw (hij kan ook als struikgewas worden gebruikt). Hij heeft glanzende bladeren aan beide zijden, produceert een tere witte bloei in juni maar vooral ronde rode bessen tussen september en oktober.

Hij verdraagt koude tot ongeveer -10/-5 °C.

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Commons Wikimedia

Deze klassieker onder de sierplanten is de meest rustieke soort hibiscus (hij kan goed tegen de kou). Hij heeft een opgerichte groeiwijze met veel vertakkingen en ovale, donkergroene bladeren met een gekartelde rand. Hij kan 2-3 m hoog worden. Van de late lente tot de herfst geeft hij grote bloemen (met een diameter van ongeveer 8) in vele heldere kleuren. Een zeer populaire soort is de recente cultivar "Lavender Chiffon", met dubbele bloemen van een delicate lavendelkleur.

Advertisement

Indigofera himalayensis

Indigofera himalayensis

Commons Wikimedia

Deze struik met zacht blad en een zeer elegante groeiwijze bloeit tussen juni en september met roze-paarse bloemen (de bekendste soort is 'Silk Road'). Hij heeft een voorkeur voor een zonnige ligging en kan een maximale hoogte van 2 - 2,5 meter bereiken. Ook is deze struik niet erg veeleisend in termen van water geven en verzorging.

Chaenomeles

Chaenomeles

Commons Wikimedia

Chaenomeles struiken produceren bloemen die enigszins aan die van camelia's doen denken, maar ze groeien op houtachtige takken en hebben lichtere, minder vlezige bloemblaadjes. Een zeer gewaardeerde variëteit is Chaenomeles x superba 'Cameo', die een vrij dichte struik vormt met een maximale hoogte en diameter van 1,50 meter. In het voorjaar bloeit hij met halfgevulde oranje/perzik bloemen, terwijl hij in het najaar geurige gele vruchten geeft. De takken zijn flexibel en kunnen zo worden gericht dat ze een muur of een reling bedekken. Geeft de voorkeur aan een zonnig of halfschaduw plekje.

Advertisement

Spirea (spierstruik)

Spirea (spierstruik)

Commons Wikipedia

Deze rustieke struik is lange tijd een vast onderdeel geweest van veel tuinen, maar is de laatste decennia een beetje vergeten. Nu maakt hij echter een comeback met zijn elegante, hangende groeiwijze en opvallende bloeiwijzen die eruit zien als een schuim van witte bloemen.

Hij is erg mooi voor het creëren van plantengroepen in het gras, maar ook voor mooie borders. Hij moet in de herfst of aan het eind van de winter worden geplant, bij voorkeur in de zon om van een royale bloei te genieten. De snoeivereisten verschillen naargelang de gekozen variëteit, maar ze zijn allemaal behoorlijk resistent als het op temperatuur en watervoorziening aankomt.

Zou je een van deze struiken in je tuin willen hebben?

Advertisement