Wil je je haar een make-over geven? Laat je inspireren door deze looks

door Natasja

28 Februari 2021

Wil je je haar een make-over geven? Laat je inspireren door deze looks
Advertisement

Je haar knippen en de lengte van het haar aanzienlijk korter te maken is altijd een belangrijke beslissing: hoe gezond en krachtig het haar ook is, het zal lang duren voor het weer aangroeit, dus de keuze van een kapsel waarmee je je look radicaal wilt veranderen, moet volkomen overtuigend zijn.

Soms laat je je inspireren door beroemde mensen of gezichten uit modetijdschriften, of uit de catalogi van kappers, en uiteindelijk blijken de populairste categorieën voor korte kapsels verschillende variaties van het beroemdste kapsel ooit te zijn: het bobkapsel. Dit betekent echter niet dat je door te spelen met lengtes, pony's, laagjes en kleuren geen totaal verschillende resultaten kunt krijgen.

Advertisement

Het bobkapsel

Het bobkapsel

Pinterest

Ook in het Engels is het bekend als bob, maar soms wordt het Franse woord, "carré" gebruikt: het is het favoriete kapsel voor degenen die hun haar kort willen (of moeten) dragen. Als we het over een bob hebben, bedoelen we een op gelijke lengte geknipt, gelijkmatig kapsel, dat al een eeuw of langer bestaat, en waarbij de lengte van het haar op de kaaklijn wordt geknipt, waardoor dus een compacte "helm" van haar ontstaat.

Bij het drogen kan je er echter voor kiezen het haar steil te houden voor een meer geometrisch effect of een beetje krullend en golvend voor een meer speelse look.

Er is ook de lange bobversie (ook wel lob genoemd), waarbij de uiteinden van het haar de schouders raken, en die is het populairst bij mensen met halflang haar.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Naast het föhnen is ook de kleur van groot belang om de lijnen van de bob te benadrukken. Je kunt de nadruk leggen op slechts één haarlok of ervoor kiezen verschillende soorten kleur op het hele haar aan te brengen. Afhankelijk van de vorm van je hoofd, het type haar, de lengte van je nek en je hele lichaamsbouw, zijn er combinaties die meer of minder geschikt zijn.

Pinterest

Pinterest

Niet alleen de lengte: ook de voorste haarlokken maken een verschil in de bob. Je kunt ervoor kiezen om het haar dat je gezicht omlijst lang te laten, en het in een middenscheiding of naar één kant te kammen...

Pinterest

Pinterest

... Of voor een pony kiezen. En ook deze pony kan lichter of dikker zijn, meer of minder geometrisch, afhankelijk van wat het beste bij jouw gezicht past.

De bob met laagjes

De bob met laagjes

Pinterest

Door te spelen met de algemene vorm van de bob, kun je verschillende lengtes toevoegen. Als je ziet dat het haar in de nek korter is en de lijn van het kapsel schuin naar beneden loopt in de richting van de kin, heb je een bob met laagjes.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En je kunt ook kiezen voor een nogal drastische variatie met lange punten helemaal tot aan de basis van de hals.

Pixie cut

Pixie cut

Pinterest

De uitdrukking pixie cut betekent letterlijk "elfkapsel": het is in feite het kapsel dat we in onze verbeelding associëren met elfen en feeën, met kort en een beetje warrig haar, hoewel het in wezen ook gaat om een extreme andere versie van de bob, alsof de bob heel kort geknipt is.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De lengte van het haar bovenop het hoofd kan sterk variëren, en in de meeste gevallen is het een kapsel dat past bij degenen die een ovaal, vierkant of hartvormig gezicht hebben, maar met goede kappers past het ook bij ronde gezichten.

Pinterest

Pinterest

Het zijn eenvoudig te onderhouden en te stylen kapsels, zelfs alleen, en ze verjongen ook aanzienlijk het uiterlijk van vrouwen op leeftijd.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Het ultrakorte kapsel werkt ook goed op krullend en golvend haar en geeft het zachtheid.

Messy Bob

Messy Bob

Pinterest

De bob die speelt met verschillende lengtes, rommelige pony's en over het algemeen een warrige look heeft, is de messy bob, een kapsel dat geïnspireerd is op de looks van de late jaren '80 en vroege jaren '90 en dat steeds meer terug in de mode komt.

Welke van deze stijlen vind jij het mooist?

Advertisement