Inbouwspots: 10 elegante ideeën om elke kamer te verlichten

door Natasja

13 Maart 2021

Inbouwspots: 10 elegante ideeën om elke kamer te verlichten
Advertisement

Hoewel de charme van een kroonluchter of een lamp met een pakkend ontwerp onmiskenbaar is, evenals de onnavolgbare sfeer die door tafel- en staande lampen wordt gecreëerd, zijn deze lampen soms niet in staat om de kamer goed en op een diffuse manier te verlichten. De trend is dan ook steeds meer om (of als alternatief) inbouwspots te gebruiken die in een verlaagd plafond - meestal gipsplaat - kunnen worden geïnstalleerd, maar ook in elk ander materiaal waarin gemakkelijk kan worden geboord om de spots te plaatsen.

Dit zijn led lampen die een aanzienlijke energiebesparing garanderen, op een ruime en diffuse manier verlichten en gelijk blijven met het oppervlak waarin ze zijn ingebouwd. Ze kunnen op vele manieren en op verschillende plaatsen in het huis worden gebruikt, waardoor betoverende lichtspelingen tot leven komen.

Advertisement

Diffuse verlichting

Diffuse verlichting

Pinterest

Een ideale oplossing is de spots op verschillende, gelijkmatig verdeelde punten aan het plafond te installeren, zodat grote lichtkegels van bovenaf neerdalen om de hele kamer te verlichten, en verder lampen die vooral het kookeiland of de eettafel in de woonkamer verlichten.

Advertisement

Geschikt voor alle soorten meubels

Geschikt voor alle soorten meubels

Pinterest

Op deze foto zie je een verlaagd plafond met zichtbare houten balken: het is een perfecte truc om de efficiëntie van een moderne oplossing, die op zichzelf geen bijzondere stilistische connotatie heeft, te combineren met de keuze van een meer rustiek interieur, dat niet zou misstaan in een meer landelijke omgeving dan deze woonkamer.

Specifieke zones verlichten

Specifieke zones verlichten

Pinterest

Als er een bijzondere kroonluchter in het midden van de kamer hangt, kun je ervoor kiezen de spots op het plafondframe te plaatsen, en dan iedere keer beslissen of je alle lichten aan doet of slechts enkele.

Door een elektrisch paneel te creëren dat per zone kan worden bestuurd, kan je de verlichting optimaal afstemmen op je behoeften en op het moment van de dag waarop je het nodig hebt.

Onder de meubels

Onder de meubels

Pinterest

Bij architectonische elementen in gipsplaat of misschien onder houten planken en rekken kunnen spots worden aangebracht: in gipsplaat kunnen ze worden verzonken, terwijl ze eventueel onder meubels een latere toevoeging zijn en in dat geval kun je smalle modellen kiezen maar die niet in het oppervlak verdwijnen waar ze worden aangebracht.

In de badkamer

In de badkamer

Pinterest

We kunnen ze bijna overal gebruiken: hier zijn ze gekozen voor de douchecabine, die op een handige manier rechtstreeks verlicht zal worden, iets wat wandlampen naast de badkamerspiegel of de centrale lamp misschien niet kunnen garanderen.

Advertisement

Niet alleen ronde spots

Niet alleen ronde spots

Pinterest

Er zijn ook vierkante en rechthoekige spots te krijgen, die nog fantasierijkere ontwerpoplossingen mogelijk maken.

Vanaf de grond

Vanaf de grond

Pinterest

Niet alleen buiten, maar ook in sommige kamers van het huis kan het installeren van spots die licht projecteren vanaf de grond een mooie decoratieve oplossing zijn. Gangen, trappen en doorgangen zijn perfect, maar met het juiste idee kunnen ze eigenlijk overal wel worden geïnstalleerd.

Advertisement

In de slaapkamer

In de slaapkamer

Pinterest

Wandlampen en spots op de omlijsting van de bedwand om het hoofdeinde te beschijnen: in deze kamer brandt de centrale lamp zeker zelden.

Kledingkast

Kledingkast

Pinterest

Ze zijn zeer geliefd in hoeken en kledingkasten, waar ze uiterst functioneel zijn, en eventueel ook in nissen of kasten om de inhoud ervan duidelijk te verlichten.

Advertisement

Ook in de studiohoek

Ook in de studiohoek

Pinterest

Een echt minimale en afgewerkte oplossing is de oplossing op de foto: de nis in de hoek wordt alleen verlicht door een spot, die een aangename schaduw op de muren werpt. Door de ruimte te hebben om dat gedeelte van de muur vrij te laten, is het een oplossing die liefhebbers van essentiële meubelen waarschijnlijk zeker zullen waarderen!

Heb jij al verlichtingssystemen met inbouwspots geïnstalleerd?

Advertisement