Weet je zeker dat je je huis op de juiste manier verwarmt? Dit zijn de 8 meest voorkomende fouten

door Natasja

12 November 2023

Weet je zeker dat je je huis op de juiste manier verwarmt? Dit zijn de 8 meest voorkomende fouten
Advertisement

In de winter leiden steeds lagere temperaturen tot een geleidelijke afkoeling van de huizen en de daaruit voortvloeiende noodzaak om kachels, open haarden en verwarmingssystemen aan te zetten. Een warm en gezellig huis is in feite een noodzaak om ons welzijn constant op peil te houden en daarom zijn we vaak alleen geïnteresseerd in het behouden van de gewenste temperatuur, zonder stil te staan bij de impact die verwarming kan hebben op het milieu, maar vooral op de rekening.

In feite maken we elk jaar een aantal veelvoorkomende fouten bij het verwarmen van het huis, waarbij we de kosten van de rekening aanzienlijk verhogen; de fouten kennen en vermijden is daarom een uitstekende strategie om aanzienlijk te besparen en ook het milieu te beschermen tegen de risico's van vervuiling.

Om je goed voor te bereiden op het winterseizoen, herinneren we je aan de 8 meest voorkomende fouten bij het verwarmen van je huis en hoe je ze kunt vermijden om minder geld uit te geven.

Advertisement

1. Verkeerde thermostaatinstelling

1. Verkeerde thermostaatinstelling

Creativo

Het eerste instinct dat we hebben als we het gevoel hebben dat het huis afkoelt, is om de temperatuur van de thermostaat te verhogen en hem op een hogere stand te zetten. En dit is de eerste grote fout die we maken bij het verwarmen van het huis, en ook de meest voorkomende. Als het verwarmingssysteem is ingesteld op een hogere temperatuur, zou het in feite op een hogere snelheid moeten werken, wat mogelijk schade veroorzaakt en geen voordeel oplevert.

De snelheid waarmee je huis verwarmt zal altijd hetzelfde zijn, dus stel je thermostaat in op een redelijke temperatuur, 19 of 20 graden is meer dan genoeg voor thermisch comfort.

Advertisement

2. Fouten bij het afstellen van de inschakeling

2. Fouten bij het afstellen van de inschakeling

cauliflowerwotflower/Reddit

De verwarming de hele tijd aan laten staan, zelfs als je niet thuis bent, is net zo contraproductief als hem helemaal uitzetten. Om ervoor te zorgen dat het systeem soepel werkt en de temperatuur min of meer constant houdt zonder overmatig verbruik, is het belangrijk om te leren hoe je het inschakelen correct regelt.

Investeer in regelbare, programmeerbare of intelligente thermostaten, zodat je de inschakeling kunt afstemmen op je aanwezigheid in huis; als je de temperatuur 's nachts een paar graden verlaagt en wanneer je weg bent voor vrije tijd of werk, zal het gemakkelijker zijn om de temperatuur weer op een optimaal niveau te brengen wanneer je die nodig hebt en tegelijkertijd onnodig warmteverlies te vermijden.

3. De radiatoren bedekken

3. De radiatoren bedekken

Wrong_Statistician54/Reddit

We geven het toe, radiatoren zijn niet bepaald schoonheidskampioenen onder de inrichtingsaccessoires. Ze bedekken met meubels, gordijnen of speciale ombouw is echter helemaal geen goed idee. De warmtecirculatie wordt belemmerd en de radiatoren zullen harder moeten werken om goed te verwarmen.

4. Deuren en ramen niet goed afsluiten

4. Deuren en ramen niet goed afsluiten

LetMeSleep21/Reddit

Wanneer de winter aanbreekt, moet er zorgvuldig aandacht worden besteed aan de juiste afdichting van deuren en ramen; wanneer ramen en deuren niet perfect zijn afgedicht, kunnen ze vervelende, koude tocht doorlaten die de kamers onvermijdelijk afkoelt. Verlicht de belasting van het verwarmingssysteem door kieren weg te werken. Investeer indien nodig in in de winkel verkrijgbare warmte-isolatiekits.

5. Vertrouwen op ruimteverwarmers

5. Vertrouwen op ruimteverwarmers

aserenegirl/Reddit

Wanneer het verwarmingssysteem niet goed werkt, zijn we geneigd om ruimteverwarmers zoals elektrische kachels of bio-ethanol haarden aan te schaffen. Het nadeel van deze apparaten is echter dat ze alleen dichtbij of in kleine ruimtes verwarmen, zonder het probleem permanent op te lossen.

Advertisement

6. Open haarden en kachels gebruiken

6. Open haarden en kachels gebruiken

deuce_enducing/Reddit

Hetzelfde argument als in het vorige punt geldt ook voor open haarden en hout- of pelletkachels. Hoe gezellig en efficiënt ze ook zijn bij het verwarmen, als ze niet worden gekanaliseerd, verwarmen ze alleen de kamer waarin ze zich bevinden en blijven alle andere kamers kouder. Inefficiënte haarden en kachels lopen ook het risico dat ze de afkoeling van je huis vergroten of versnellen als ze eenmaal zijn uitgeschakeld.

7. Badkamerventilatoren te lang gebruiken

7. Badkamerventilatoren te lang gebruiken

zannnn/Reddit

Badkamerventilatoren zijn erg handig om overmatige vochtigheid en onaangename geurtjes uit de lucht te verwijderen en de lucht fris en schoon te houden. Als je ze echter te lang aan laat staan, kun je een vervelend ongewenst effect krijgen, met een te koud en droog huis.

Advertisement

8. Onderhoud vergeten

Tot slot raden we je aan een strikt onderhoudsschema aan te houden om het systeem altijd volledig efficiënt te houden. Een oud en verwaarloosd systeem zal onvermijdelijk meer verbruiken met slechtere resultaten.

Maak jij ook deze 8 verwarmingsfouten?

Advertisement