Wist je dat kookwater van pasta en groenten nuttig kan zijn voor planten? Ontdek hoe je het kunt hergebruiken

door Natasja

12 November 2023

Wist je dat kookwater van pasta en groenten nuttig kan zijn voor planten? Ontdek hoe je het kunt hergebruiken
Advertisement

De volgende keer dat je pasta kookt, groenten kookt of stoomt, gooi dan niet het water weg dat in de pan of stoompan achterblijft: dat kookwater kan namelijk worden hergebruikt, met alle voordelen van dien voor je planten. Dit is echt een kosteloze en milieuvriendelijke oplossing, omdat je zo een kostbare hulpbron als water niet verspilt, vooral in tijden van droogte. Maar zelfs bij overvloedige regenval is kookwater, onder bepaalde omstandigheden, nog steeds nuttig, omdat het stoffen bevat die vrijkomen uit gekookt voedsel en die belangrijk zijn voor de gezondheid van de planten.

Kortom, we kunnen het zien als een gratis supplement voor de planten. Maar kun je het echt altijd gebruiken? En hoe? Laten we eens kijken naar wat nuttige informatie hieronder.

Advertisement

Waarom werkt plantenwater?

Waarom werkt plantenwater?

Klaus Nielsen/Pexels

Waarom zou je het water dat je gebruikt voor het koken van pasta of groenten verkiezen boven het zoete water uit leidingen en irrigatiesystemen? Nou, daar zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste is het een belangrijke manier om verspilling van hulpbronnen te voorkomen: de nood aan water is een wereldwijde realiteit, zelfs als we er in ons dagelijks leven nog niet mee in aanraking komen.

Maar de reden die ons het meest interesseert, laten we eerlijk zijn, is de voedingsbijdrage die het aan de planten kan geven. Wanneer je pasta kookt, komen er namelijk zetmeel en andere stoffen vrij in het kookwater (dezelfde stoffen die dat water uitstekend geschikt maken voor het indikken van sauzen en voor duizend andere dingen in de keuken!); en ook wanneer je eieren en verschillende groenten - waaronder aardappelen kookt - wordt het kookwater verrijkt met een reeks micronutriënten die fundamenteel zijn voor de gezondheid van planten, zoals fosfor, stikstof en calcium.

Zonder geld uit te geven, heb je dus een natuurlijke meststof die planten helpt stabieler te groeien. Dankzij dit water houdt de bodem meer voedingsstoffen vast, dus het gevolg voor ons is dat we ook mest en kunstmest kunnen uitdunnen, en de bodem zal ook langer vocht kunnen vasthouden, waardoor de behoefte aan water geven op zijn minst een beetje afneemt.

Advertisement

Wanneer en hoe kan kokend water worden gebruikt voor de gezondheid van planten?

Wanneer en hoe kan kokend water worden gebruikt voor de gezondheid van planten?

Pxhere (CC0 Public Domain)

Er zijn twee gouden regels die je moet onthouden als je kookwater voor planten gebruikt:

  • Het mag niet te zout zijn
  • Het moet helemaal koud zijn.

Het stoomwater van elke groente is dus ideaal: we voegen er meestal geen zout aan toe, vooral niet als we stoompannen gebruiken. Dat hoeft dan alleen maar te worden overgegoten in een bakje terwijl je wacht tot het is afgekoeld.

In het geval van gekookte pasta of groenten, als je van plan bent om het water te hergebruiken voor planten, moet je heel weinig zout toevoegen in verhouding tot de hoeveelheid water zelf. Als het water daarentegen erg zout is, kun je het beter niet aan de planten geven, of het verdunnen met gewoon water - wat echter ook de hoeveelheid voedingsstoffen vermindert, waardoor de voordelen enigszins (maar niet helemaal) teniet worden gedaan.

Het water kan dan gewoon in de gieter worden gegoten en, als het helemaal koud is, aan de planten worden gegeven door het direct op de grond te gieten en bij voorkeur niet op de wortels.

Het is het beste om dit niet elke dag te doen, maar één keer per week of maximaal twee weken kan prima zijn, vooral als je het afwisselt met regelmatig normaal water geven. In het geval van vetplanten en planten die weinig water nodig hebben, is het beter om het water altijd te verdunnen en ook minder vaak te geven dan bij planten die vaker water nodig hebben.

Klaar om het kookwater te gaan gebruiken?

Advertisement