Vergeeld dekbed: ontdek de middelen om het weer wit als nieuw te maken

door Natasja

12 November 2023

Vergeeld dekbed: ontdek de middelen om het weer wit als nieuw te maken
Advertisement

Dekbedden, van licht tot zwaar, worden gedurende het jaar vaak gebruikt en kunnen gemakkelijk geel worden. Er zijn veel oorzaken voor dit probleem: het kan blootstelling aan de zon zijn, maar nog vaker komt het door het zweet waarmee ze elke nacht in aanraking komen, of zelfs door overtollige wasmiddelresten na een aantal wasbeurten.

Gelukkig is het eenvoudig om de oorspronkelijke kleur te herstellen, en dat kan ook met supergoedkope huismiddeltjes. Laten we er hieronder een paar bekijken.

Advertisement

Waarom wordt het dekbed geel?

Waarom wordt het dekbed geel?

Creativo

Soms is het de schuld van de gebruikte wasmiddelen als het dekbed geel wordt: sommige wasmiddelen zitten vol met parfums of chemicaliën die op den duur sporen achterlaten op dekbedden, zelfs als het probleem zich niet meteen openbaart. Of misschien is het ook te wijten aan het feit dat, als we het dekbed met de hand wassen of in een te kleine wasmachine, we er nooit in slagen om het echt volledig uit te spoelen, waardoor er zich na verloop van tijd resten van wasmiddelen of wasverzachters ophopen.

Een van de meest voorkomende oorzaken zijn de lichaamsvloeistoffen die we zelf produceren: zweet, huidvet, dode huid .... Dit zijn allemaal organische stoffen die elke nacht in contact komen met dekbedden, en misschien wassen we ze niet zo vaak als de lakens, dus uiteindelijk laten ze een spoor achter. Als we bodylotion, voet- of handcrèmes gebruiken, dragen die misschien ook bij aan de vervuiling van de dekbedden.

Advertisement

Hoe dekbedden wit maken

Hoe dekbedden wit maken

dada _design/Pexels

Als het tijd is om dekbedden wit te maken, rust jezelf dan uit met het volgende:

  • 100 gram baking soda
  • 3 eetlepels afwasmiddel
  • 200 ml citroensap of witte azijn
  • 200 ml van een mild wasmiddel

Begin met een voorwas: gebruik een teil die groot genoeg is, leg het dekbed erin (het moet niet te gepropt zijn) en voeg lauw water toe tot het bedekt is. Giet er dan baking soda en vervolgens citroen of azijn bij en meng goed. Wacht 4 tot 5 uur en laat het weken.

Ga dan over tot wassen: nadat je het dekbed voorzichtig hebt afgespoeld en uitgeknepen om overtollig water te verwijderen, stop je het in de wasmachine. Giet afwasmiddel en een mild wasmiddel in het wasbakje. Start een wascyclus die geschikt is voor dekbedden: er zijn apparaten die een speciale cyclus hebben, kies anders de cyclus voor delicate kleding.

Controleer het dekbed als het klaar is: als je bij het uitwringen het gevoel hebt dat er nog zeep uit komt, start dan een spoelcyclus met een niet te sterk centrifugeprogramma om het dekbed niet te kreuken. Het is namelijk essentieel dat er geen wasmiddelresten achterblijven.

Op dit punt kun je verder gaan met drogen: het is prima om het plat op een droogrek te leggen, alleen en goed uitgerekt, of gebruik een cyclus voor fijne was in de wasdroger. In het laatste geval kun je wollen of rubberen balletjes, of zelfs tennisballen, toevoegen voor een gelijkmatigere droging, en het laten luchten zodat de vulling ook goed verdeeld blijft.

Wees in elk geval voorzichtig als je het dekbed in de wasmachine of wasdroger doet: als je het gevoel hebt dat het de trommel te veel vult, betekent dit dat het apparaat erg wordt belast, vooral als het dekbed vol water zit. In dat geval kun je het beter met de hand proberen, misschien wat minder zeep gebruiken en goed uitspoelen, altijd met lauw water en nooit te heet.

Advertisement