Loog: de eeuwenoude methode van grootmoeders om zeep uit as te winnen

door Natasja

08 September 2023

Loog: de eeuwenoude methode van grootmoeders om zeep uit as te winnen
Advertisement

Water + as = zeep? Het klinkt ongelooflijk, maar dit is precies hoe je loog krijgt, een ante litteram wasmiddel van het soort dat grootmoeders vroeger bereidden volgens een oude, nederige maar uiterst effectieve methode. Het proces is echt eenvoudig en vereist alleen een beetje geduld, maar het kost niets, vooral niet voor degenen die wel eens een barbecue of een houtkachel aansteken.

Het belangrijkste is om as te gebruiken die alleen van hout is gemaakt en niet van andere materialen die in chemicali├źn zijn gedrenkt. Er is zelfs een bonus in deze oude techniek: het afval wordt gebruikt om de bodem van aangekoekte pannen schoon te maken, maar ook andere oppervlakken!

Advertisement

Van as tot zeep: wat is er nodig om loog te maken?

Van as tot zeep: wat is er nodig om loog te maken?

Creativo

Dit is wat je nodig hebt:

  • Een grote houder, zoals een pan, met een deksel
  • Water en houtas (geen pellets of iets dergelijks!): de verhouding tussen de twee moet 5:1 zijn. Als je bijvoorbeeld 1 kg as neemt, heb je 5 liter water nodig.
  • Een oude pollepel
  • Wat dunne stof
  • Handschoenen en masker
  • Een zeef

Advertisement

Hoe loog bereiden

Hoe loog bereiden

Creativo

Zorg er eerst voor dat je alleen as gebruikt: geen hout, kolen of andere onverbrande resten. Je moet alleen fijn, ongrijpbaar stof overhouden.

Als je klaar bent met grondig zeven, giet je het aldus verkregen aspoeder in de pan: pas op, as is zeer vluchtig, dus elke keer als je het aanraakt, verspreidt het zich in een wolk om je heen, en het is gemakkelijk om het uiteindelijk in te ademen. Daarom is het gebruik van een masker aan te raden. Minimaliseer dit effect door de as voorzichtig te schenken of jezelf te helpen met een schep, zonder de as van bovenaf te laten vallen.

Bedek de as vervolgens met water en dek alles af met het deksel van de pan. Zet de pan op het vuur en laat anderhalf uur sudderen op een laag vuur. Het deksel moet een beetje stoom doorlaten.

Haal de pan van het vuur en laat minstens 12 uur rusten. Aan het eind zul je merken dat het vloeibare (gelige) deel zich heeft gescheiden van het vaste deel. Zeef alles met behulp van de doek en giet de vloeistof in een houder: dat is het loog.

Zoals verwacht wordt er echter niets weggegooid bij dit proces: het vaste deel is op dit moment in feite een licht schurende pasta, perfect voor gebruik op oppervlakken zoals metaal (de buitenbodem van potten of pannen, bijvoorbeeld!) of andere oppervlakken die niet bijzonder delicaat zijn. Met loog kun je zelfs de was doen!

Advertisement