Daarom is strijken op bakpapier met zout een briljante truc

door Natasja

05 September 2023

Daarom is strijken op bakpapier met zout een briljante truc
Advertisement

Ongeacht het seizoen en hoe warm het is, het strijkijzer is een apparaat dat je het liefst zo weinig mogelijk uit de kast haalt: strijken is niet bepaald synoniem met plezier. Toch is het noodzakelijk voor iedereen die er graag netjes uitziet en niet met duidelijke kreuken op zijn of haar kleren wil rondlopen.

Je moet dus altijd bereid zijn om al die kledingstukken die je onberispelijk wilt dragen, te strijken, zoals overhemden. Degenen die dit apparaat regelmatig gebruiken, weten echter dat er een aantal problemen kunnen ontstaan...

via Architecturaldigest

Advertisement

Schoonmaaktrucs

Schoonmaaktrucs

publicdomainpictures.net

Het is zelfs zo dat kleding beschadigd kan raken, en dan hebben we het niet over duidelijke schroeiplekken die het gevolg zijn van afleiding of producten van lage kwaliteit die de kleding hebben beschadigd of zelfs hebben gesmolten.

In dit geval kan het handig zijn om dit praktische systeem te kennen om het gesmolten plastic te verwijderen dat met het apparaat is versmolten: nadat je de stekker van het strijkijzer uit het stopcontact hebt gehaald en het hebt laten afkoelen, moet je een bak met ijsblokjes vullen en de strijkzool op het ijs leggen om het plastic snel te laten uitharden. Verwijder vervolgens de ongewenste delen door voorzichtig een mes te gebruiken.

De slijtage van het strijkijzer is het echte probleem en is onvermijdelijk. Er is echter één maar: je kunt het meeste schoonmaken en zelfs voorkomen door speciale 'trucjes' te gebruiken. Laten we er samen een paar bekijken.

Geef toe, je vindt het nogal vreemd om bakpapier, zout en een strijkijzer samen te zien. Toch is dit juist een van de meest effectieve methoden om 'schroeiplekken en vlekken' van de strijkzool van dat strijkijzer te verwijderen. Hoe?

Advertisement

Het middel 'zout': te nuttig om niet te kennen

Het middel 'zout': te nuttig om niet te kennen

Creativo

Eenvoudig: door voorzichtig met het gloeiend hete strijkijzer over het zout op het bakpapier te wrijven. Op deze manier verwijdert het zout de brandplekken en kalkresten op de metalen plaat.

Een andere bijzonder goede methode om 'aanslag' te verwijderen is om een handdoek in azijn te drenken en het strijkijzer vervolgens - rustend op de zijkant van het blad - ongeveer 30 minuten te laten liggen: dan is het weer zo goed als nieuw!

Maar hoe kun je voorkomen dat vuil en kalk ons strijkijzer verpesten? Vermijd het gebruik van te 'hard' water, zoals leidingwater, zal zeker bijdragen aan een langere 'levensduur' van je apparaat: we raden aan gedestilleerd water te gebruiken, zoals vaak wordt aanbevolen.

Een andere goede oplossing is om de stoomgaatjes vaak schoon te maken met een watje, zodat ze niet verstopt raken. Kende je deze doe-het-zelf trucjes al?

Advertisement