Help jezelf met eenvoudige DIY trucs om schimmel op badkamervoegen te verwijderen

door Natasja

02 September 2023

Help jezelf met eenvoudige DIY trucs om schimmel op badkamervoegen te verwijderen
Advertisement

Badkamertegels en natuurlijk vocht in die ruimte: het resultaat dat niemand kan vermijden, is dat je schimmelzwarte voegen krijgt... Tenzij je voorzorgsmaatregelen neemt. Maar zelfs als het sporen lukt om je verdedigingslinie te doorbreken en wortel te schieten in de kleine kieren tussen de ene tegel en de andere, hoef je helemaal niet te wanhopen: je hebt thuis een arsenaal aan middelen klaarliggen om van het vervelende probleem af te komen en gezondheidsrisico's te laten verdwijnen.

Het enige wat je hoeft te doen, is uitzoeken welke middelen je tot je beschikking hebt en iedere keer die kiezen die je bij de hand hebt.

Advertisement

Wat je nodig hebt om schimmel op voegen te verwijderen

Wat je nodig hebt om schimmel op voegen te verwijderen

Laten we beginnen met de hulpmiddelen: er zijn speciale borstels die je kunt kopen in winkels voor huishoudelijke artikelen, soms in goed gesorteerde supermarkten en zeker ook online. Maar als je die niet hebt, weet dan dat oude tandenborstels (vooral als ze niet te zachte haren hebben) en zelfs afwasborstels (rechthoekig) of nagelborstels die worden gebruikt voor manicure net zo goed werken. Elk van deze voorwerpen kan - voor altijd - worden gebruikt als voegenborstel in de badkamer.

Wat betreft stoffen die helpen om de voegen witter te maken, zijn er zeker baking soda en citroenzuur. Deze zorgen echter niet voor het verwijderen van sporen, die vervolgens weer terug kunnen komen. Daarom moeten er andere middelen worden gebruikt, zoals waterstofperoxide, azijn of bleekmiddel.

Specifiek: azijn kan de groei van veel soorten schimmel stoppen, maar niet alle. Waterstofperoxide verdient in dit opzicht de voorkeur en bleekmiddel nog meer, omdat het minder contacttijd nodig heeft. Dit laatste middel is echter gevaarlijker voor de gezondheid en is schadelijk voor het milieu, dus het is beter om het alleen in extreme gevallen te gebruiken.

Dus als de voegen erg zwart zijn en je hebt ze al een lange tijd niet schoongemaakt, rust jezelf dan uit met handschoenen en een gezichtsmasker, en zet een kom bleekmiddel klaar waarin je de tandenborstel doopt voordat je ermee over elke voeg gaat. Vergeet niet om de kamer goed te luchten.

Advertisement

Hardnekkig vuil: maak de voegen zo wit als nieuw

Hardnekkig vuil: maak de voegen zo wit als nieuw

Creativo

Als de situatie daarentegen niet zo extreem is, kun je hetzelfde doen met waterstofperoxide, eventueel gemengd met baking soda of citroenzuur om een licht schurende pasta te maken waarmee je het zichtbare vuil waarin schimmel groeit beter kunt afschrapen. Deze consistentie helpt vervolgens de waterstofperoxide om zich aan oppervlakken te hechten zonder er te snel af te glijden, zodat het zijn werk doet tegen schimmel.

Azijn moet worden gemengd met citroenzuur, want als het wordt gemengd met baking soda, 'heffen' de twee elkaar op, en kan op dezelfde manier worden gebruikt.

Als je er echter een gewoonte van maakt om een oplossing van azijn en water, of waterstofperoxide en gewoon water, op de tegels te spuiten wanneer je de routinereiniging doet, kun je de vorming van schimmel voorkomen zonder dat je daarna elke voeg moet te schoonmaken.

Advertisement