Huishoudelijke klusjes: doe je het op de juiste manier? 6 wijdverspreide gewoonten die je moet corrigeren

door Natasja

02 September 2023

Huishoudelijke klusjes: doe je het op de juiste manier? 6 wijdverspreide gewoonten die je moet corrigeren
Advertisement

Er zijn schoonmaaktips die voor sommigen vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen revolutionair: als het op huishoudelijke taken aankomt, handelen we volgens onze gewoontes, die niet altijd de beste zijn. Soms weten we niet dat onze methode niet de meest efficiënte is, soms is ze zelfs nutteloos of schadelijk. En zijn we er echt zeker van dat we alles doen wat we zouden moeten doen? Dat we niets vergeten?

Hieronder staan enkele veelvoorkomende schoonmaakgewoonten die moeten worden gecorrigeerd.

Houten snijplanken

Houten snijplanken

pexels.com

Het lijkt vanzelfsprekend, zelfs gemakkelijk, om ze te pakken en in de gootsteen te zetten om ze vervolgens met water en zeep te wassen, maar eerst moet je ervoor zorgen dat je het vuil dat in de kieren en tussen de houtvezels zit, verwijdert. Tenminste waar dat lukt. En een handige methode is om citroenen te gebruiken, door gewoon wat van hun sap uit te persen en erover te wrijven als een spons.

Advertisement

Afstoffen

Afstoffen

DusterLover29/Reddit

Plumeaus, die met veren (echt of synthetisch) zijn mooi, maar ze verspreiden alleen maar stof. En hetzelfde geldt voor droge doeken of oude lappen. Zelfs stofvangdoeken laten soms te wensen over. De oplossing is echter eenvoudig: maak een zachte doek zoals een microvezeldoek vochtig en het stof blijft plakken!

Kussens

Kussens

pxfuel.com

Hoe vaak je ze ook wast, zodat ze er schoon uitzien en lekker ruiken, er komt altijd een Moment dat je ze moet vervangen. En dit moet je ongeveer om de twee of drie jaar doen. Wat het wassen betreft, moet je eraan denken om de kussens om de drie tot maximaal zes maanden te wassen.

Afstandbedieningen

Afstandbedieningen

wallpaperflare.com

Pak de afstandsbediening van de televisie of die van de airconditioner, stereo-installatie... Welke je ook vaak gebruikt: je zult merken dat er een ring van vuil rond de knoppen zit. Bedenk hoe vaak je er met je vingers overheen gaat, ook met vette vingers... En je zult je realiseren dat het zeker schoongemaakt moet worden. Gebruik doekjes gedrenkt in ontsmettingsmiddel, maar nooit natte doekjes waardoor er water in het apparaat kan komen.

Ramen

Ramen

Creativo

Als het tijd is om ze te wassen, kies dan een moment van de dag waarop de zon niet rechtstreeks op het glas schijnt: de hete stralen zullen het water onmiddellijk opdrogen en het zal bijna onmogelijk zijn om te voorkomen dat er zeepstrepen op het raam achterblijven!

Advertisement

Wasmachine

Wasmachine

candlelitjewels/Reddit

Het is allemaal goed en wel om jezelf te helpen door alle doe-het-zelfmiddelen toe te passen tijdens wasbeurten om schone en geurige kleren te krijgen, maar wie zorgt er voor het schoonmaken van de wasmachine? Daar moet je zelf voor zorgen. Dus pak af en toe azijn (of nog beter, waterstofperoxide) en een beetje zeep (ook afwasmiddel, een druppeltje, is prima) en was het wasmiddelbakje tot alle zeepresten zijn verwijderd, de pakking van de deur en eventueel ook de filterbehuizing - terwijl je het filter schoonmaakt. En af en toe een lege wasbeurt met een beetje azijn kan ook geen kwaad.

Advertisement