Hoe je makkelijk tule thuis kan wassen en alle tips die je nodig hebt voor vlekkeloze resultaten

door Skip

29 Augustus 2023

Hoe je makkelijk tule thuis kan wassen en alle tips die je nodig hebt voor vlekkeloze resultaten
Advertisement

Mooie gordijnen, lichte en luchtige rokken zoals ballerinajurken, pakken en meer:met tule kan je veel verschillende dingen maken. Kledingstukken en textiel ter verfraaiing van het huis. En zoals voor al het textiel geldt van dit soort waar in geleefd wordt, komt altijd het moment dat het gewassen moet worden. Hoe doe je dat dan wanneer je te maken hebt zo'n delicate stof? Er zijn zeker een aantal dingen die je in de gaten moet houden.

Een wascyclus op te hoge temperatuur of met te agressieve producten kunnen ervoor zorgen dat kleding onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Hoewel je ergens het liever hebt dat je kleding en andere dingen van tule met de hand wast, wil dat nog niet meteen zeggen dat je tule niet met de wasmachine kan wassen zo nu en dan.

Creativo

Creativo

Het eerste wat de moeite waard is om na te gaan is uit te vinden van welke stof het tule-kledingstuk precies is gemaakt:

  • Organdie:wassen met de hand of delicaat wasprogramma in de wasmachine maximaal op 30 graden. Nooit uitwringen en verdraaien met de hand. Schakel de centrifugefunctie uit.
  • Polyesther:hier hoef je je iets minder druk om te maken, zowel handwas als machinale was, maar ga niet boven de 40 C°.
  • Katoen:ook hier liever niet boven de 40 C° gaan.
  • Zijde:is net zo delicaat als organdie dus houd liever koude temperaturen aan of bijna lauwwarm, geen centrifuge of in geval van wassen met de hand, voorzichtig te werk gaan.

Hoe dan ook luidt het advies om ook voor de wat stevigere stoffen geen centrifuge te gebruiken of anders de laagste stand hiervan in te stellen. Dit kan namelijk de stof doen scheuren of ervoor zorgen dat steken los raken. Zo gaat dan het naaipatroon kapot, wat kleding van tule zo mooi maakt.

Strijken is overigens bijna nooit nodig. Voldoende is om zorgvuldig op te hangen, het eigen gewicht van de kleding zorgt er dan voor dat het strak hangt waardoor er geen kreukels ontstaan. Als je dan toch wilt proberen te strijken doe dit dan altijd op lage temperatuur met een laagje stof (een schone, witte lap van katoen bijvoorbeeld) tussen het strijkijzer en de tule.

Wat betreft wasmiddelen:je kan baking soda toevoegen aan wasmiddel voor delicate was (dit wasmiddel verdient altijd de voorkeur), baking soda versterkt het effect. In geval van oude vlekken kan je, zoals met gordijnen, proberen te bleken met waterstofperoxide. Laat de stof hiermee dan weken in koud of lauw water voordat je het gaat wassen. Hetzelfde is van toepassing als je een delicaat bleekmiddel gebruikt (op gekleurde was). Wat je ook mocht willen proberen met standaard bleekmiddel, je moet het altijd verdunnen met lauw water en er sowieso heel weinig van gebruiken, en sowieso als laatste redmiddel wanneer elke andere poging geen effect heeft gesorteerd. Maar vergeet niet dat de kleuren van gordijnen altijd kunnen veranderen!

Advertisement