Zout onder het matras en andere middelen tegen vochtigheid

door Natasja

30 Juli 2023

Zout onder het matras en andere middelen tegen vochtigheid
Advertisement

Hoe vaak heb je niet gehoord van zogenaamde 'oma's huismiddeltjes'? Dit zijn geen ongegronde legenden of geruchten, maar vaak systemen en trucjes die in huis echt het verschil kunnen maken en je kunnen helpen kleine tot grote problemen op te lossen waarvoor je je toevlucht neemt tot de meest uiteenlopende oplossingen, maar die niet altijd effectief blijken.

Denk bijvoorbeeld aan schimmel en vocht: wie heeft daar thuis nog nooit last van gehad? De redenen waarom een woonomgeving deze problemen vertoont, kunnen even uiteenlopend zijn als de oplossingen die je in de praktijk kunt brengen om het op te lossen. Maar één ding is zeker, het is niet altijd zo vanzelfsprekend dat je je toevlucht moet nemen tot chemische middelen. Met je eigen handen, dankzij een beetje vindingrijkheid en praktisch inzicht, kun je een paar methoden uitproberen die je een handje helpen om de ruimtes in huis gezonder te maken, en dan vooral de slaapkamer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Slapen in een gezonde omgeving is een must voor iedereen. We brengen meestal vele uren door in de slaapkamer en aangezien een goede nachtrust van fundamenteel belang is voor de gezondheid, spreekt het voor zich dat je ervoor moet zorgen dat de kamer geen problemen vertoont die je op welke manier dan ook kunnen schaden.

In die zin komen de oude traditionele middelen je te hulp, en meestal gaat het om het gebruik van eenvoudige producten die je allemaal zonder problemen thuis kunt vinden en zonder een fortuin uit te geven in een winkel. Zout is er daar één van: iedereen gebruikt het in de keuken, maar wat als we je vertellen dat het ook in de slaapkamer gebruikt kan worden, en dan om precies te zijn onder het matras?

Advertisement
Creativo

Creativo

Dat klopt: een beetje grof zout onder het matras leggen waarop je slaapt kan een heel handige truc zijn. De reden? De eigenschappen van grof zout staan bekend om het bestrijden van vocht en het voorkomen van schimmel, het zuiveren van de lucht, het absorberen van geurtjes en nog veel meer, vooral in kamers. Naast het onder de matras leggen, kun je er ook mee experimenteren als vochtabsorbeerder in het geval van natte kleren, die er sneller door zullen drogen. In elke kamer van het huis waar vocht is, kun je een zak met grof zout neerleggen en de resultaten zullen niet lang op zich laten wachten.

Zout is dus een waardevolle bondgenoot in vochtige slaapkamers en op plaatsen waar zich schimmel kan vormen, maar alleen is het niet altijd genoeg. Daarom is het goed om een paar andere trucjes in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat de kamers voldoende droog en gezond zijn:

  • Bewaar geen vochtige of natte kleren in de kamer, hang ze indien nodig buiten en indien mogelijk in een andere kamer
  • Lucht en verlicht de kamer goed: frisse lucht en zonlicht helpen vochtigheid voorkomen
  • Verwijder schimmel- of vochtvlekken zodra ze ontstaan, zonder eroverheen te verven. Hiervoor is bleekmiddel of waterstofperoxide altijd handig, uiteraard daarna goed laten drogen.

Deze tips zijn, zoals uitgelegd, ook goed voor andere kamers dan de slaapkamer: als je schimmel en vocht aantreft in een andere kamer van het huis, kun je altijd zout en waterstofperoxide proberen, wat bewijst dat het niet altijd nodig is om je toevlucht te nemen tot dure en onnatuurlijke oplossingen. Oma's huismiddeltjes kunnen je altijd waardevolle hulp bieden, dus waarom zou je ze niet proberen?

Advertisement