Verwijder regenboogvlekken uit potten en pannen in een handomdraai met twee eenvoudige natuurlijke ingrediënten

door Natasja

30 Juli 2023

Verwijder regenboogvlekken uit potten en pannen in een handomdraai met twee eenvoudige natuurlijke ingrediënten
Advertisement

Het gebeurt met roestvrijstalen pannen dat er soms, bij veelvuldig gebruik, lelijke regenboogvlekken op de bodem ontstaan die onmogelijk te verwijderen lijken, waardoor je pannen goede kandidaten worden voor de vuilnisbak. Maar waarom gebeurt dit vervelende ongemak?

De oorzaak ligt in de langdurige blootstelling aan water en hitte tijdens het koken. De hoge temperaturen die tijdens het koken worden bereikt, zorgen ervoor dat het metaal het vocht absorbeert dat in het voedsel aanwezig is, waardoor er een dunne maar resistente laag op de bodem ontstaat die gemakkelijk aanleiding kan geven tot de verspreiding van schimmel en bacteriën.

Hoe kun je deze vervelende vlekken van de pannen verwijderen? Dat ontdekken we hieronder.

Advertisement
@Charliek581/Reddit

@Charliek581/Reddit

Over het algemeen zijn deze vlekken niet schadelijk voor mensen, maar ze zijn wel een indicatie van de ophoping van potentieel schadelijke stoffen zoals zware metalen of andere opgeloste chemicaliën in het water. De aanwezigheid van de vlekken is te wijten aan de aanwezigheid van een chroomhoudende beschermlaag die, als ze niet uniform is, deze verschillend gekleurde vlekken kan veroorzaken.

Het gebruik van agressieve chemische middelen kan in deze gevallen schadelijk zijn voor de pan en daarom is het beter om de hulp van natuurlijke ingrediënten in te roepen. De beste oplossing in dit geval is om de bodem van de pan te bestrooien met baking soda en citroenzuur verdund in heet water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en laat het afkoelen. Nu kun je voorzichtig afspoelen en afdrogen en je zult zien dat de vlekken verdwenen zijn.

We herhalen echter dat deze vlekken niet schadelijk zijn voor mensen; je moet eerder oppassen voor andere soorten vlekken:

  • verbrande voedselvlekken kunnen bijvoorbeeld giftige stoffen bevatten zoals benzopyreen en daarom is het een goed idee om ze volledig te verwijderen om te voorkomen dat je in contact komt met deze schadelijke stoffen;
  • pannen met antiaanbaklaag die krassen of beschadigingen vertonen, moeten ook zo snel mogelijk worden vervangen, omdat ze tijdens het koken mogelijk schadelijke stoffen kunnen afgeven.

Dus open de voorraadkast, met baking soda en citroenzuur zijn je pannen weer zo goed als nieuw!

Advertisement
@azerul/Reddit

@azerul/Reddit

Advertisement