Vaatwassers: 10 redenen waarom we ze volgens deskundigen verkeerd gebruiken

door Natasja

25 December 2022

Vaatwassers: 10 redenen waarom we ze volgens deskundigen verkeerd gebruiken
Advertisement

Uitgevonden om te voorkomen dat serviesgoed door afwassers werd beschadigd, is de vaatwasser nu onmisbaar geworden in keukens; wie zou ooit een diner met vrienden of familieleden aankunnen in de wetenschap dat je dan alles moet afwassen? Waarschijnlijk niemand. Behalve dat het je werk verlicht, stelt het je ook in staat het waterverbruik te verminderen. Maar hoewel het tegenwoordig een van de meest gebruikte en wijdverbreide apparaten in huis is, lopen we bij het gebruik vaak tegen veel kleine fouten aan die ertoe leiden dat je de vaat verpest of de prestaties ervan verminderen.

Dus hoe haal je het meeste uit de vaatwassers? We zetten 10 redenen op een rij waarom je fouten maakt bij het gebruik ervan, om het gebruik ervan te optimaliseren.

Advertisement

1. De plaats

1. De plaats

Creativo

De eerste fout die je maakt bij het gebruik van een vaatwasser is de installatie ervan: omdat het een apparaat is dat warmte afgeeft, is het beter om het uit de buurt van de koelkast of het vriesvak te plaatsen, net als bij een oven. Door apparaten die warmte afgeven te plaatsen naast apparaten die koelen, moeten beide harder werken om de temperatuur constant te houden, waardoor het elektriciteitsverbruik toeneemt.

Advertisement

2. Voorwassen

2. Voorwassen

Creativo

De afwas afspoelen voordat deze in de vaatwasser gaat, is een praktijk die al lang geleden had moeten worden afgeschaft. Moderne vaatwassers garanderen namelijk optimale prestaties, zelfs met zeer vuile vaat; vele zijn ook uitgerust met sensoren die het mogelijk maken de was af te stemmen op de vuilheid. Voorwassen is dus een onnodige verspilling van tijd, moeite, water en elektriciteit. Het is veel beter om vaste resten te verwijderen en de vaat direct in het apparaat te doen.

3. Laden

3. Laden

Creativo

Het laden beïnvloedt ook het juiste gebruik. Door de juiste lading kunnen meerdere vaatwerkstukken tegelijk worden afgewassen, waardoor het aantal wasbeurten wordt verminderd en vervuiling aan het einde van de cyclus wordt voorkomen. Begin daarom met de grootste vaat en ga dan verder met de kleinere voorwerpen om alle beschikbare ruimte in beslag te nemen. Bestek moet met het handvat naar beneden in de korf worden gelegd om het beter te kunnen schoonmaken. Ten slotte moet ervoor worden gezorgd dat de sproeiers vrij zijn en kunnen draaien, zodat het water alles bereikt. 

4. Spoelglansmiddel en zout

4. Spoelglansmiddel en zout

Creativo

Spoelglansmiddel helpt de oppervlaktespanning van het water te verlagen, zodat de vaat aan het einde van de cyclus beter droogt en vlekken en handmatig drogen worden voorkomen. Zout daarentegen is essentieel om het water te ontharden en kalkvlekken op de vaat te voorkomen, maar ook kalkaanslag in de leidingen, die op den duur beschadigd kunnen raken en dure reparaties vergen. 

5. ECO-modus

5. ECO-modus

Creativo

De nieuwste generatie vaatwassers heeft een ECO-programma dat het verbruik optimaliseert en toch maximale prestaties garandeert. Het advies is om altijd deze modus te gebruiken, en eventueel met de hand de vuilste pannen af te wassen waarvan je bang bent dat ze niet schoon zullen worden in de vaatwasser.

Advertisement

6. Schoonmaken

6. Schoonmaken

Creativo

Ook de vaatwasser moet regelmatig worden schoongemaakt. Vergeet niet een periodieke reinigingscyclus uit te voeren zonder de filters en rubberen pakkingen te vergeten, waar vuilresten zich gemakkelijk kunnen ophopen en schimmelvorming kan ontstaan. Voor het reinigen kun je een lege cyclus op hoge temperatuur uitvoeren door 100 g bicarbonaat of een liter witte azijn of zelfs citroensap op de onderkant van de vaatwasser te gieten. 

7. Vuil

7. Vuil

Creativo

Probeer er bij het vullen van de vaatwasser op te letten dat de vervuilingsgraad gelijk is; als je niet oppast, loop je namelijk het risico dat je in dezelfde wascyclus vaat stopt dat grondiger moet worden afgewassen en vaat waarvoor een korte cyclus volstaat. Net als bij de wasmachine is het advies om de vaat te verdelen naar de mate van vervuiling, zodat de vuilste vaat niet opnieuw hoeft te worden gewassen.

Advertisement

8. Verkeerde vaat

8. Verkeerde vaat

Creativo

Er is vaat die niet in de vaatwasser kan; als je niet het risico wilt lopen dat je het voortijdig moet vervangen, vergeet dan niet de voorkeur te geven aan afwassen met de hand. Enkele voorbeelden zijn houten gebruiksvoorwerpen, aluminium bakjes, maatbekers en maatkannen met opdruk, kristallen glazen, flessen, koperen en tinnen voorwerpen. Controleer echter altijd op het vaatwassymbool en was bij twijfel met de hand. Evenzo is het beter om bakken die je weg moet gooien niet in de vaatwasser te doen: maak ze gewoon helemaal leeg en spoel ze snel af onder stromend water.

9. Afwasmiddel

9. Afwasmiddel

Creativo

De keuze van het afwasmiddel kan zeer verspillend zijn, en bovendien het apparaat beschadigen. Geef de voorkeur aan milieuvriendelijk waspoeder; als je zin hebt, kun je dat gemakkelijk en snel zelf maken: alles wat je nodig hebt is baking soda en Marseillezeep in een verhouding van 2:1. Voor het spoelglansmiddel kun je in plaats daarvan 15 g citroenzuur oplossen in 100 g water.

Advertisement

10. Gesloten indien niet gebruikt

10. Gesloten indien niet gebruikt

Creativo

Ten slotte raden we je aan om, wanneer de vaatwasser niet in werking is, de deur op een kier te laten staan om de luchtcirculatie te garanderen en de verschillende onderdelen goed te laten drogen. Dit geldt vooral voor rubberen pakkingen, die zeer kwetsbaar zijn en gemakkelijk onderhevig zijn aan vuilophoping en de daaruit voortvloeiende schimmelvorming.

Welke en hoeveel van deze fouten maak jij bij het gebruik van de vaatwasser?

Advertisement