Hoe eenvoudig vergeelde theedoeken wit te maken met natuurlijke middelen

door Natasja

16 Januari 2023

Hoe eenvoudig vergeelde theedoeken wit te maken met natuurlijke middelen
Advertisement

In de keuken worden theedoeken ook gebruikt om vuile aanrechten schoon te maken en te drogen en om vetsporen van elk oppervlak te verwijderen, zodat het onvermijdelijk is dat ze na verloop van tijd en gebruik vlekken krijgen en, als ze wit zijn, geel worden. De verleiding om ze weg te gooien en te vervangen door nieuwe theedoeken is groot: hoe moeilijk is het om bevlekte en vergeelde theedoeken schoon te maken!

Maar voordat je drastische beslissingen neemt, raden we je aan enkele eenvoudige natuurlijke remedies te proberen die je kunnen helpen de theedoeken weer hun oorspronkelijke witte kleur terug te geven. Verschillende natuurlijke producten, normaal gebruikt bij het koken en schoonmaken, kunnen effectief vlekken en gele patina uit de witte stoffen verwijderen. Je kunt ervoor kiezen de stoffen voor te behandelen vóór het gewone wassen of deze bleekmiddelen rechtstreeks in de wasmachine te gebruiken. Of, waarom niet, je kunt er zelfs voor kiezen om de twee opties te combineren. Waarom probeer je het niet?

Advertisement

1. Voorbehandeling

1. Voorbehandeling

Creativo

Je kunt natuurlijke bleekmiddelen gebruiken vóór het normale wassen in de wasmachine:

1. Baking soda en citroen: week de theedoeken in een mengsel van baking soda (60 g per theedoek) en citroen verdund in lauw water. Na een uur of zo, kun je verder gaan met machinaal wassen. 
2. Melk: dit is ideaal voor het bleken van katoenen of linnen theedoeken; gewoon de stoffen bevochtigen met melk en inwrijven, daarna in de machine wassen. Je zult zien dat de theedoeken witter worden.
3. Marseillezeep: net als melk gebruik deze zeep met een beetje water om de theedoeken te schrobben; laat een uur staan voordat je ze in de wasmachine stopt.

 

Advertisement

2. In de wasmachine

2. In de wasmachine

Creativo

Gebruik deze natuurlijke middelen samen met wasmiddel direct in de wasmachine:

1. Natriumpercarbonaat: door twee eetlepels rechtstreeks in de trommel te doen, krijg je zeer witte was.
2. Bakpoeder: als je een zakje bakpoeder onder in je la hebt liggen en je kunt het niet meer gebruiken om te koken, is hier de oplossing om het niet weg te gooien: giet het samen met het wasmiddel voor de wasmachine in het bakje en start een wascyclus met je theedoeken. Ze zullen snel weer wit zijn. 
3. Waterstofperoxide: een ander uitstekend bleekmiddel, koop de 36 % waterstofperoxide bij de drogist en doe het samen met het wasmiddel in het bakje, ga dan verder met de normale wascyclus, bij voorkeur op 60 of 90 graden.
4. Citroensap: giet het direct in de wastrommel voordat je de theedoeken erin doet en was op 60 of 90 graden; het citroensap zal de stoffen weer hun oorspronkelijke witheid teruggeven en de wasmachine helpen beschermen tegen kalkaanslag.

Welke van deze middelen heeft jouw voorkeur? Ken je er nog meer?

Advertisement