Dè oplossing met zout om pannen weer de anti-aanbaklaag te geven

door Natasja

10 April 2023

Dè oplossing met zout om pannen weer de anti-aanbaklaag te geven
Advertisement

Pannen met anti-aanbaklaag zijn een zeer nuttig hulpmiddel in de keuken, vanwege het geringe onderhoud in vergelijking met andere pannen en de grote veelzijdigheid in gebruik. In feite kunnen metalen koekenpannen onder bepaalde omstandigheden potentieel schadelijke verbindingen aan het voedsel afgeven, en vereisen ze grote zorgvuldigheid bij het gebruik omdat het voedsel in sommige gevallen gemakkelijk aan de bodem kan blijven kleven.

Pannen met anti-aanbaklaag zijn daarom gemakkelijker schoon te maken, laten het voedsel niet aanbranden of kleven, maken het gebruik van kleinere hoeveelheden vet mogelijk en geven, als ze in goede staat worden gehouden, geen schadelijke stoffen af aan het voedsel. Toch kan het gebeuren dat een koekenpan, hoewel nog krasvrij en dus bruikbaar, zijn antikleefkracht verliest door verschillende oorzaken, zoals verhitting tot te hoge temperaturen, het gebruik van metalen gereedschap of agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes. Er is een heel eenvoudig middel om de pan weer de anti-aanbaklaag te geven met zout, we leggen het hieronder uit.

Advertisement
Creativo

Creativo

Volg deze stappen om de koekenpan met anti-aanbaklaag weer zo goed als nieuw te maken:

  • Was de pan met water en een gewoon mild afwasmiddel, met behulp van een zachte spons.
  • Droog hem af en zet hem op het gasfornuis om te verwarmen.
  • Wanneer de pan heet is, bestrijk het hele oppervlak met keukenzout.
  • Blijf verwarmen tot het zout goudkleurig is geworden.
  • Gooi het zout bij het vuilnis - of in de gootsteenafvoer, het zal helpen om het schoon te houden.
  • Maak de pan schoon met een vochtige papieren servet. Wees voorzichtig tijdens deze stap, je moet de pan laten afkoelen voordat je verder gaat.
  • De pan is nu weer klaar voor gebruik.

Let op: als de pan diepe of wijdverspreide krassen heeft, moet hij worden vervangen; deze methode is geschikt voor onbeschadigde pannen die hun anti-aanbakeigenschappen hebben verloren of voor pannen met slechts minimale krassen op het oppervlak. De pan zal zijn anti-aanbakkracht terugkrijgen en je kunt hem eindelijk weer gebruiken voor al je heerlijke gerechten.

Probeer het en je zult verrast zijn!

Advertisement