Ventilatoren schoonmaken: trucs om stof en vuil te verwijderen zonder ze te demonteren

door Natasja

18 Juli 2023

Ventilatoren schoonmaken: trucs om stof en vuil te verwijderen zonder ze te demonteren
Advertisement

Soms gaat er niets boven het briesje van een ventilator om de temperatuur draaglijker te maken tijdens de warmste, meest vochtige dagen, en het is vaak een betere optie dan de airconditioner om schadelijke temperatuurschommelingen te vermijden en zelfs een beetje te besparen op de elektriciteitsrekening. Er moet echter wel goed op worden gelet dat deze apparaten goed worden onderhouden, want ze worden weken of maanden constant gebruikt, maar liggen dan bijna altijd de rest van het jaar vergeten in een hoek of kast van het huis.

In die tijd raken ze vol stof, spinnenwebben en eventueel ook haren van huisdieren. En als de omgeving vochtig is, wordt het vuil gemakkelijk een moeilijk te verwijderen afzetting. Bovendien hebben ze vaak roosters met ruimtes die te klein zijn om er gemakkelijk doeken of ander schoonmaakhulpmiddel in te steken, en als het kleine modellen zijn, is het bijna onmogelijk om ze te openen en uit elkaar te halen.

Hoe maak je ze dan schoon? Er zijn verschillende methoden die je kunt toepassen om vuil uit ventilatoren te verwijderen, zelfs zonder ze te demonteren.

Advertisement
shanianickel/Reddit

shanianickel/Reddit

Hoewel het altijd de voorkeur verdient om ze grondig schoon te maken voor ze in gebruik worden genomen, en in dat geval is het raadzaam om de verschillende onderdelen te demonteren om ze zo goed mogelijk schoon te maken en te ontsmetten, laat de manier waarop deze apparaten zijn gebouwd dat niet altijd toe. En als het nodig is om een wekelijkse onderhoudsreiniging uit te voeren, heb je zeker niet de tijd om elke keer alles uit elkaar te halen.

Maar maak je geen zorgen: je hoeft geen stof en hondenhaar in te ademen. In feite kun je vertrouwen op een paar effectieve methoden, zoals die hieronder worden aangegeven.

Als je het vuil heel droog vindt, zonder kleverige afzettingen of iets dergelijks, is er een heel eenvoudige manier: als je een tuin en een bladblazer hebt, neem je gewoon je ventilator mee naar buiten en gebruik je hem zo dat de luchtstraal op de ventilator zelf is gericht en blaas je al het vuil weg. Als hij krachtig genoeg is, hoef je verder niets te doen.

Als je dit gereedschap niet bij de hand hebt, kun je de ventilator thuis nog steeds eenvoudig schoonmaken met een spuitbus perslucht. Deze zijn gemakkelijk online te vinden en in doe-het-zelfwinkels of soms elektronicawinkels. Haal de stekker van de ventilator uit het stopcontact en richt dan gewoon het mondstuk van de bus perslucht op de verschillende onderdelen van de ventilator om al het vuil, zelfs hardnekkig vuil, los te maken en weg te duwen.

Een minder effectieve methode, maar wel een die een handje kan helpen, is het gebruik van een föhn: de luchtstraal is minder geconcentreerd en krachtig, maar neemt nog steeds het grootste deel van het vuil mee.

Als je de ventilator binnenshuis schoonmaakt, is het beter om een licht bevochtigde doek (ook een theedoek of een oude handdoek) op de achterkant van de ventilator te leggen, zodat al het vuil dat je met de lucht wegduwt, daarmee wordt opgevangen en niet in de kamer circuleert.

Klaar om weer schone lucht in te ademen?

Advertisement