Kom op natuurlijke, veilige manier van onkruid af met deze 6 zelfgemaakte verdelgers

door Skip

23 Augustus 2023

Kom op natuurlijke, veilige manier van onkruid af met deze 6 zelfgemaakte verdelgers
Advertisement

Onkruid in je tuin is echt ontzettend vervelend maar het is altijd goed om te proberen er op zo'n manier van af te komen dat je het ecosysteem geen schade toebrengt en dat je let op de gezondheid van jezelf, gezinsleden of huisdieren. Gebruikmaken van een onkruidverdelger op natuurbasis kan een oplossing zijn, dan hoef je niet dagenlang onkruid te wieden en kan je natuurlijke, en milieuvriendelijke producten gebruiken die iedereen thuis heeft staan.

Een van de voordelen van een natuurlijke onkruidverdelger gebruiken is dat je kan kiezen welk type plant je weg wilt krijgen terwijl chemische onkruidverdelgers geen onderscheid maken tussen onkruid en gewenste planten. Waarom zou je dus niet zelf een eigen onkruidverdelger maken?

We laten je hieronder zes toepassingen zien van 6 producten uit de natuur die doeltreffend als verdelger zijn in te zetten in je tuin.

Advertisement

Er zijn talloze onkruidverdelgerrecepten die je kan proberen maar wij hebben er 5 van uitgekozen die erg simpel zijn:

  • Kookvocht van eieren: laten we beginnen met iets uit de keuken dat we doorgaans weggooien, maar in plaats van dat te doen kan je het hergebruiken en verspil je zo niet nog meer. Nadat je eieren hebt gekookt giet je het nog warme kookvocht uit over het onkruid dat je wilt uitroeien. De hitte en de calcium uit de eierschalen rekenen af met onkruid.
  • Kookvocht van groenten:ook water waar groente in is gekookt kan handig zijn op deze manier. Kookvocht van aardappelen, dat rijk is aan zetmeel, maakt al het onkruid dood. Ook dit kookvocht kan je uitgieten wanneer het warm is. Beter doe je dat niet direct op de plek waar je dingen kweekt staan want dan beschadig je je gewassen niet. Als je het uitgiet op het looppad ernaast doet dat wonderen. Je kan ook gezouten kookvocht gebruiken, dan werkt het nog beter.
  • Zout en kokend water:ook simpel kokend water met zout is een zeer effectieve onkruidverdelger. Je kan kijken of je het zout direct op de grond wilt gooien direct naast het onkruid en dan met kokend water nat maken  of 250 gram zout in 1 liter water koken en dat over de aarde uitstorten wanneer het nog kookt.
  • Azijn en citroen:meng 1 liter wittewijnazijn met 120 ml citroensapconcentraat en doe dit alles in een spuitflacon en breng dit direct aan op de probleemplekken.
  • Azijn, zout en kokend water: los zorgvuldig 100 gram zout op in kokend water, voeg 250 ml witte azijn toe en verstuif dit direct op het te wieden gebied.
  • Gin en citroensap: haal 1 liter gin in huis van lage kwaliteit en meng hierin 100 ml citroensap. Doe het mengsel in een spuitflacon en vernevel direct op de plek die aangepakt moet worden.

Welke methode van onkruid verdelgen heeft jouw voorkeur?

Advertisement